Diners

Reduir la jornada laboral i millorar els salaris, reivindicacions del Primer de Maig

CCOO i UGT surten al carrer en un Dia Internacional dels Treballadors en què reclamen “treballar menys per viure millor i per repartir millor l’ocupació”

La marxa, al seu pas per la rambla d'Ègara / Lluís Clotet

Alguns centenars de persones han sortit aquest dimecres al carrer a Terrassa en un Primer de Maig en què el principal clam ha estat el de “menys hores i més salari“. En la manifestació convocada per Comissions Obreres (CCOO) i la Unió General de Treballadors (UGT), els sindicats majoritaris han reclamat “per la plena ocupació; menys jornada i millors salaris”, com resava la pancarta que obria la marxa que ha transitat pel centre de la ciutat, des de la plaça de Lluís Companys fins a la plaça Vella.

“Reclamem la plena ocupació en un país que porta dècades amb una xifres d’atur de dos dígits. L’economia del país està funcionant i creixent i els beneficis empresarials no deixen d’incrementar-se mentre els salaris no s’apugen al mateix ritme”, ha manifestat Iván Ramos, secretari general de CCOO del Vallès Occidental-Catalunya Central. Ho ha fet en un parlament en què ha demanat al Govern de l’Estat “valentia i determinació per continuar apujant el salari mínim interprofessional” i en què ha explicat que reclamen la reducció de la jornada, “treballar menys per viure millor, treballar menys per repartir millor l’ocupació, treballar menys per conciliar i treballar menys per repartir millor el treball de cures”. Tot plegat, amb la reivindicació de més control sobre la jornada i les hores extres i complementàries.

Diversos manifestants portaven banderes de CCOO, UGT i algunes formacions polítiques / Lluís Clotet

En aquesta línia, Ester Espigares, secretària comarcal d’UGT del Vallès Occidental, ha exposat que el seu objectiu és arribar a la jornada setmanal de 32 hores. Espigares, que ha demanat controlar la pujada de preus, una millor sanitat pública i respondre a l’emergència climàtica, la sinistralitat laboral o a xacres com la violència masclista o la salut mental, ha reclamat “treballar en un nou model productiu, social i ambiental que inverteixi en innovació, formació i coneixement, amb un pacte nacional d’indústria com a marc d’estabilitat i garantia d’una política industrial de país digitalitzat, innovadora, productiva, resistent als canvis i generadora d’ocupació més estable i de qualitat. Hem d’avançar cap a un turisme sostenible en condicions de treball digne i un sector serveis amb valor afegit”.

Cures i habitatge

Els sindicats majoritaris també han aprofitat el Dia Internacional dels Treballadors per reivindicar “un acord de país que posi els serveis públics i sobretot el serveis socials i les cures al centre de les seves polítiques” i que es faci efectiu el dret a l’habitatge, que “avui és la principal despesa de les nostres llars”, ha lamentat Ramos.

D’altra banda, CCOO i UGT han fet una crida a posar fi als conflictes bèl·lics com el d’Israel i Palestina o el d’Ucraïna i, a les portes de les eleccions al Parlament de Catalunya, han demanat a la ciutadania que acudeixi “massivament” a les urnes “per donar suport als partits que respecten la democràcia” i als partits polítics, que escoltin una “ciutadania que porta molt de temps apostant per un govern d’esquerres i progressista que tingui l’agenda social al centre de les seves polítiques i que governi amb una majoria que permeti legislar”, han dit.

La capçalera de la manifestació / Lluís Clotet

La manifestació organitzada per CCOO i UGT ha comptat amb la participació de representants sindicals, de partits polítics com el PSC, ERC, Junts, Tot per Terrassa o els Comuns, i diverses persones a títol individual. No s’hi han vist cartells ni pancartes casolanes, només la principal de CCOO i UGT, una altra “en defensa d’un conveni just a la indústria tèxtil” i la que portaven els Comuns, amb el lema “Treballar menys hores per viure millor”. “Per l’ocupació, mobilització” ha estat una de les poques proclames que s’han sentit durant un recorregut que ha comptat amb la banda sonora del grup de batucada Lotokotó i els xiulets que portaven alguns manifestants.

Altres sindicats i col·lectius autodenominats “anticapitalistes” han organitzat una altra manifestació “per defensar els nostres drets i lluitar contra l’explotació que patim com a classe treballadora per part del sistema capitalista”. Els grups convocants d’aquesta marxa alternativa han estat CGT, CNT, COS, Sindicat de Llogateres, Colectiva sin vivienda, MDP Terrassa, Kasalet,  SAT, Traca , La Tafanera, Rudes Rebels, EntreTotes, Guerrilla dels cossos i CUP Terrassa.

To Top