La Cambra de Comerç de Terrassa crearà l’Euro Med Tourism Innovation Platform (ETIP) com a eina per difondre el treball en xarxa i la participació de tota l’àrea mediterrrània europea al projecte europeu Libeccio, orientat a promoure la sostenibilitat en el sector turístic, a través de la cooperació i la transformació digital.
El projecte treballarà amb l’eina Sistema de Suport a la Gestió de Destinacions (DMSS), un sistema que recull, centralitza i analitza dades fent ús de tecnologia Big Data i que “contribuirà a millorar el posicionament dels destins turístics”, explica la corporació terrassenca. De fet, la idea és que permeti al sector la presa de decisions entorn de les seves polítiques a partir de l’anàlisi de les dades i avançar en models responsables, sostenibles, rendibles i de menor impacte mediambiental.
L’entitat egarenca destaca que el DMSS és el resultat de la capitalització d’anteriors projectes, cosa que permet continuar avançant amb dades ja obtingudes i no partir de zero. “Amb el desenvolupament de Libeccio es millorarà i ampliarà
l’abast incorporant als països que participen en el projecte”, assenyalen.
Dins de la iniciativa, l’Ajuntament de Terrassa amb el suport de la Cambra realitzarà un pilot de projecte turístic sostenible al municipi, a partir d’una metodologia basada en un enfocament de “Living Lab” que permetrà validar el Sistema de Suport a la Gestió de Destinacions (DMSS).
“Les proves pilot actuaran com a far per conscienciar sobre la necessitat de sostenibilitat i resiliència turística, així com la necessitat d’implementar polítiques basades en una presa de decisions d’acord amb dades, utilitzant l’ETIP per arribar a tots els actors involucrats en el sector”, indica la Cambra, que informa que l’Ajuntament de Terrassa també serà el responsable d’acollir la següent reunió de socis de Libeccio, que se celebrarà el pròxim mes d’octubre a Terrassa.
L’Ajuntament de Terrassa i la corporació terrassenca són part integrant del programa europeu Libeccio des del seu inici a principis del 2024. Es tracta d’un projecte temàtic que forma part del programa de Cooperació Territorial Europea, Interreg Euro-MED, que implica catorze països del nord del Mediterrani. El seu objectiu és fer la regió mediterrània “més intel·ligent, verda i millorar la governança entre els seus grups d’interès”. Així, aquesta iniciativa subvenciona projectes desenvolupats i gestionats per administracions públiques, universitats, organitzacions privades i de la societat civil. Entre els eixos principals d’actuació del programa figura el foment del turisme sostenible, tot adoptant estratègies que contribueixin activament a combatre el canvi climàtic, com ara equilibrar l’afluència de visitants, mitjançant la implementació de mesures que garanteixin un baix impacte ambiental i generin un retorn social i econòmic positius.