La Cecot celebra que després de 21 anys s’hagi aprovat una reforma de la Llei de Mecenatge estatal, que ha comportat l’entrada en vigor aquest 2024 d’uns incentius fiscals que pretenen incrementar la participació del teixit empresarial i de particulars en projectes socials, entre ells els culturals, i és partidària que Catalunya tingui també una llei de mecenatge.
Així s’ha expressat aquest dimarts l’assessor fiscal de la patronal Enric Rius en una sessió organitzada pel Club Cecot Financer & Fiscal per donar a conèixer les novetats de la modificació. “La llei era del 2002 i s’havia quedat obsoleta”, ha indicat Rius, que ha reconegut la feina feta per la Fundació Catalunya Cultura –de la qual la Cecot participa activament i que ha format part també de la sessió– per aquesta actualització, i que en la reforma s’hagi incorporat bona part de la seva proposta.
Entre els aspectes tractats en la jornada, Rius ha destacat que en el cas de les persones físiques, s’eleva de 150 euros a 250 euros la base sobre la qual es pot deduir el 80% de la donació de l’IRPF, que abans l’excés sobre 150 euros era deduïble en un 35% i ara es passa a un excés sobre 250 euros deduïble en un 40% i que l’excés amb permanència passa del 40% al 45%. També ha ressaltat que en el cas de les persones jurídiques, les deduccions en l’Impost sobre Societats passen del 35% al 40% per als donatius sense permanència i del 40% al 50% pels que tenen permanència i que el límit sobre la base imposable s’eleva del 10% al 15%. Així, ha apuntat que es poden fer donatius més grans amb el mateix cost net.
L’assessor fiscal de la Cecot ha explicat que amb la reforma s’han ampliat les modalitats d’explotacions econòmiques exemptes desenvolupades per entitats sense ànim de lucre, incorporant les accions d’inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió social, activitats d’educació d’altes capacitats i activitats de recerca, desenvolupament i innovació, sempre que coincideixin amb la definició de l’article 35 de la llei de l’Impost sobre Societats. D’altra banda, ha valorat, entre altres, que ara es considera donatiu la cessió d’ús d’un bé moble o immoble per un temps determinat i sense contraprestació i que no es perd la condició de donatiu quan es rebi un bé o servei per part del donatari o beneficiari, de caràcter simbòlic, sempre i quan el seu valor no superi el 15% del donatiu amb un màxim de 25.000 euros. També ha assenyalat que els convenis de col·laboració (l’altra modalitat de mecenatge) poden contemplar ajudes dineràries o en espècie, que s’accepten prestacions de serveis en activitat econòmica del col·laborador i que el col·laborador podrà, a més, difondre aquesta col·laboració.
“L’impacte serà important, menys del que volíem o plantejàvem, però és la reforma més important que s’ha dut a terme d’aquesta llei”, ha manifestat durant la jornada Ferran Bel, exdiputat del PDeCAT al Congrés dels Diputats, que ha detallat que des del 2002 s’havien fet 12 modificacions puntuals a la Llei de Mecenatge, però cap gran reforma i que ha subratllat que el seu origen és en una proposició de llei del PDeCAT que responia a un clam de la societat civil organitzada.
Proposta per a una llei catalana
“No ha estat un pas definitiu, però sí un pas endavant. S’han trencat muralles que estaven molt que feia molts anys que intentàvem reduir”, ha indicat, per la seva banda, la directora de la Fundació Catalunya Cultura, Maite Esteve, que, d’altra banda, espera tenir en breu “una llei catalana que posi el mecenatge allà on ha de ser i puguem celebrar aquests incentius i recursos cap a la cultura”. “Un país com Catalunya, exemple de solidaritat i mecenatge, no pot oblidar la mirada en aquest tram de l’IRPF que tenim per legislar”, ha reivindicat.
De fet, la fundació, que recorda que nou comunitats autònomes tenen llei de mecenatge pròpia i que assegura que al Parlament hi ha el compromís d’abordar aquesta llei, ha elaborat una proposta de text que contempla, entre altres, un retorn de fins al 25% del que es dona, suport a creadors amb alta a l’IAE d’artista i un rendiment net de l’activitat inferior a 100.000 euros i que el conveni de col·laboració permeti acordar els termes de la donació. Es proposen deduccions del 60% en donacions de fins a 250 euros, del 45% fins als 1.200 i del 30% quan superin aquesta xifra més un 5% addicional a partir del tercer any i un altre 5% per a activitats prioritàries i l’ampliació del límit de la base imposable fins al 20%. També es planteja en el cas que els donants siguin persones jurídiques que tributin per l’Impost sobre Societats, les deduccions es materialitzin mitjançant un crèdit fiscal davant de l’Agència Tributària Catalana que puguin materialitzar descomptant de la quota a pagar de qualsevol dels impostos establerts per la Generalitat de Catalunya que els siguin aplicables; l’opció de poder destinar el 0,1% de la renda (el tram autonòmic) a una entitat de l’elecció del contribuent indicant el NIF en la declaració de la renda i la creació d’un Comissionat per al Mecenatge, ha repassat Miquel Àngel Vallès, advocat i membre del grup de treball de Llei de Mecenatge de la Fundació.