La Cambra de Comerç de Terrassa ha acollit aquest divendres la taula rodona “Immigració i Mercat de treball. Repte i solució”, que estrenava la nova etapa de Cambractiva. En la seva intervenció, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha assegurat que “la immigració és necessària per garantir el creixement de l’economia en el mitjà i llarg termini i en el curt termini dona respostes a les necessitats que tenen les empreses i les que tenen les famílies”. A més, Campuzano ha lamentat que el model es basi més en la regulació quan ja són aquí que no en la contractació en origen i va demanar més instruments per a la Generalitat per participar de la governança de les migracions. El conseller ha recordat que estem de ple en una transició demogràfica marcada per l’envelliment i l’arribada de jubilacions de la generació del “baby boom” i la baixa natalitat i ha assegurat que “estem en un context en què les necessitats del mercat de treball i el dinamisme del mercat de treball està clarament vinculat al fenomen migratori en positiu”.
Agafant el guant, el sociòleg Oriol Homs ha manifestat que Catalunya continuarà necessitant gent, “però segurament no tanta com els últims 30, 40 o 50 anys, que ha sigut impressionant”. L’expert creu que probablement l’ocupació no creixerà molt, però que se seguirà necessitant gent perquè “se’ns està jubilant una generació molt abundant”. Explica que més del 85% dels contractes que s’estan fent i es faran els pròxims anys no són per creixement net de la plantilla, sinó per reposició, cosa que ja està passant ara sobretot en la indústria, amb plantilles més envellides.
Formació Professional
En aquesta línia, Homs ha indicat que allà on hi ha el problema més important de necessitat de gent és en el nivell intermedi, el corresponent a titulats en Formació Professional, i s’ha preguntat –com ho ha fet el president de la Cambra, Ramon Talamàs, en l’inici de la sessió– com pot ser que tinguem l’atur que tenim, sobretot el juvenil, i que les empreses expressin dificultats per trobar professionals. L’expert ha comparar el nombre de matriculats amb el de graduats i els que nou mesos després treballen i ha demanat reforçar la relació entre educació i treball, com ara l’FP Dual, i adequar la formació a les necessitats de les empreses.
De totes maneres, Homs ha recordat també que avui Catalunya té més població d’entre 50 i 64 anys que menors de 14. Així, ha exposat que els pròxims anys tindrem problemes per reposar treballadors i que continuarem necessitant gent de fora.
En aquest escenari, Xavier Roig, assessor i enginyer informàtic i MBA, ha advertit, entre altres, que l’economia catalana no crea llocs de treball per als seus ciutadans (que emigren o romanen a l’atur) “sinó per als que no hi són”, que la creació de llocs de treball sigui “utilitzada pels polítics per generar un discurs populista guiat únicament pel volum” i que s’utilitzi la immigració per practicar el dúmping social, així com que el país no tingui capacitat legislativa ni sàpiga com integrar una massa tan elevada d’immigració. Per això, ha proposat perseguir els incompliments laborals i fiscals, és a dir, irregularitats en la contractació i pagaments en negre; millorar la regulació de l’atur i estimular la contractació d’estudiants en pràctiques.
Per la seva banda, l’advocat Miquel Sàmper ha assenyalat l’“enduriment” de condicions per als immigrants a la Unió Europea i ha lamentat la “radicalització” del debat a escala social i política.