La intel·ligència artificial no ha nascut d’un dia per l’altre, però ha guanyat certa popularitat els últims temps amb aplicacions que en faciliten i obren el seu ús a la ciutadania. En paral·lel, cada cop són més les empreses que utilitzen aquesta tecnologia i també les que hi centren el seu negoci.
A Terrassa, les companyies que s’hi dediquen són mitja dotzena, de les 488 detectades arreu de Catalunya, amb dades corresponents al 2023. Així ho indiquen fonts d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, que ha presentat recentment l’estudi “La Intel·ligència Artificial a Catalunya”, elaborat en col·laboració amb la Secretaria de Polítiques Digitals a través del CIDAI.
Segons informen des d’ACCIÓ, de les sis empreses egarenques que treballen amb intel·ligència artificial, quatre són empreses emergents. Per sector d’aplicació, quatre donen solucions a la indústria, tres al sector dels recursos (energia, aigua, etc.) i dues al dels serveis. De la mateixa manera, quatre desenvolupen tecnologies d’Internet de les coses o sensors, tres estan relacionades amb l’aprenentatge automàtic, i altres tres, amb plataformes d’IA. I és que les empreses poden donar solucions a més d’un sector d’aplicació i desenvolupar més d’una tecnologia.
Una de les principals conclusions de l’estudi a escala catalana és que les 488 empreses identificades el 2023 són gairebé el triple (+173%) de les que hi havia el 2019, l’últim any del qual es disposen dades. En canvi, no s’ofereix la comparativa a Terrassa.
Només una de les sis firmes que formaven el 2023 l’ecosistema terrassenc ja apareixia a l’estudi del 2019. No obstant això, fonts d’ACCIÓ expliquen a Diari de Terrassa que no disposen de la informació d’aquelles empreses de Terrassa que ja sortien en el mapatge del 2019 i que per algun motiu o altre ja no hi són. Per tant, no es pot treure la conclusió que la ciutat hagi passat d’una a sis empreses dedicades a la IA.
La companyia egarenca que ja s’havia identificat en l’estudi del 2019 és Datision. Les altres, AEInnova, Chatu Tech SL, Beedata Analytics SL, Smilics Technologies SL i Aine Informàtica SL.
Tercer municipi a la comarca
Sigui com sigui i centrant-nos en els números del 2023, les sis empreses de l’ecosistema egarenc situen Terrassa com la tercera ciutat del Vallès Occidental amb més companyies dedicades a la IA, seguida de Sabadell, amb 5 (una ja estava detectada el 2019).
Arreu de la comarca se n’han detectat un total de 46 (10 d’elles ja sortien en el mapatge de 2019). Qui lidera el rànquing és Sant Cugat, amb 21 empreses (6 apareixien en l’estudi del 2019), mentre que el segon calaix del podi és per a Cerdanyola del Vallès, amb 10 (2 ja estaven identificades el 2019).
L’ecosistema català: més de 14.500 llocs de treball i 2.100 milions d’euros
La intel·ligència artificial genera un volum de negoci de 2.155 milions d’euros a Catalunya, un 60% més que el 2019. Les gairebé 500 empreses catalanes que es dediquen a aquesta tecnologia generaven el 2023 un total de 14.525 llocs de treball, un 71% més que fa quatre anys.
La utilització de la IA se centra en àmbits com l’aprenentatge automàtic (utilitzat pel 58% de les empreses) o les plataformes d’IA (32% dels casos). Per sectors d’aplicació, els serveis, que inclouen activitats d’oci, comerç al detall o màrqueting, són l’àmbit amb més ús de la tecnologia (45% dels casos). En segon terme, un 41% de les empreses desenvolupen solucions per a la indústria. En tercer lloc, hi ha les solucions per al sector salut.
Segons ACCIÓ –que en el seu informe destaca, entre altres, el centre tecnològic Leitat i el Digital Impulse Hub, liderat per la Cambra de Comerç de Terrassa, en la secció d’agents de l’ecosistema–, el 39% de les empreses facturen més d’un milió d’euros i el 17% generen més de 10 milions anuals.
Les empreses terrassenques
Datision
Empresa especialista en IA per a manteniment predictiu i indústria 4.0, Datision és una “spin-off” fundada el juny del 2018 per GDE Innovation Partners i l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial que va néixer de la mà de professionals i investigadors amb més de 15 anys d’experiència en la transformació digital. Ajuden altres empreses a incorporar algorismes d’IA per millorar processos productius i augmentar la rendibilitat.
AEInnova
Sensors per a la indústria. És una de les firmes que es destaquen en l’informe en l’apartat d’empreses dedicades a l’IoT i sensors. Es va fundar el 2014, ha estat invertida per la Comissió Europea i ha desenvolupat un sistema de sensors sense fils orientat a la indústria, que s’alimenta amb tecnologia termoelèctrica i permet captar dades de màquines i processos per reduir el cost de manteniment i el risc de parades inesperades per avaria.
Chatu Tech
Proporciona serveis d’enginyeria i de consultoria tecnològica en els camps de les telecomunicacions, l’electrònica i les solucions informàtiques incrustades. Desenvolupen productes propis, amb sensòrica adaptada a les necessitats IoT de diferents sectors, i projectes a mida. Un dels seus àmbits d’especialització és l’R+D de la construcció, l’obra civil i les grans infraestructures del que comercialitzen solucions a través de Witeklab.
Beedata Analytics
Va néixer el 2017 i es presenta com una empresa que fa el big data accessible per a ajudar comercialitzadores elèctriques a diferenciar la seva oferta amb l’ús d’analítica avançada. Tradueixen les dades de comptadors digitals, monitoratge, manteniment, i preus i costos, en intel·ligència processable per a empreses del sector energètic. Ofereixen solucions web i app B2B2C.
Smilics Technologies
Va començar com a fabricant de transformadors de corrent i ha evolucionat de la seva base de fabricació tradicional al desenvolupament de dissenys altament especialitzats en la tecnologia de detecció actual. Ofereix solucions per comprendre i controlar el consum energètic. S’adreça al sector residencial i terciari, a l’industrial i al de la xarxa de distribució. Wibeee és la seva marca de monitoratge d’energia.
Aine Informàtica
Acompanya empreses logístiques i indústries. Ofereix solucions de control de flotes i actius logístics, mobilitat, gestió documental, peticions comercials i producció, entre d’altres. Les seves solucions de programari abasten la cadena de subministrament i el transport per carretera i intermodal (planificació i optimització de rutes, seguiment del transport, localització d’actius amb tecnologia IoT, etc.).