Els fons creditors que van fer-se amb el control de la siderúrgica vallesana Celsa han tancat el 2023 amb 459 milions de guanys després d’impostos, gràcies a la recapitalització del deute i altres ajustos, mentre estudien la possibilitat de desinvertir per a generar valor en el futur, ha informat la companyia.. En el primer balanç d’ençà que el grup amb seu a Castellbisbal no està en mans de la família Rubiralta, la nova direcció ha destacat els resultats positius “malgrat el reconeixement del crèdit incobrable que arrossegaven els anteriors propietaris i del deteriorament dels actius”.
La nova direcció, encapçalada per Rafel Villaseca i Jordi Cazorla, sosté que la firma hauria tancat el 2023 amb pèrdues de 918 milions d’euros si no s’hagués sotmès al procés de reestructuració, i que hauria tingut fons negatius de 1.187 milions. La direcció assegura que la recapitalització del deute per 1.418 milions ha estat “clau” per tancar l’any amb guanys, amb 326 milions de fons consolidats.
Villaseca i Cazorla van explicar aquest dimarts que, un cop la justícia va avalar el procés de reestructuració, van impulsar diverses accions per garantir la continuïtat de la companyia amb seu a Castellbisbal. Entre altres mesures, van encarregar un procés de valorització de les filials per valorar possibilitats de rotació dels actius.
Al mateix temps, la nova direcció ha afirmat que estan treballant en un nou pla estratègic amb la la consultora Bain & Co per definir els objectius dels propers cinc anys, “orientat a generar valor i a impulsar la competitivitat i el desenvolupament operacional del grup”, assenyalen en un comunicat. Aquest hauria d’estar a punt el segon semestre de l’any.
Respecte al compromís dels fons d’incorporar un soci industrial espanyol que prengui el 20% del capital del grup, Villaseca va assegurar dimarts que encara no s’ha avançat en la seva cerca, tot i que ha apuntat que encara estan dins del marge de temps que els van donar.
En concret, els nous amos van pactar amb el Govern iniciar el procés de venda almenys sis mesos després de l’entrada dels fons en el capital.
En l’àmbit de la sostenibilitat, els responsables de Celsa destaquen que l’any passat el grup va produir 5,6 milions de tones d’acer 100% reciclable, del qual més d’un 97% ja era reutilitzat. La intenció és apujar aquest percentatge a un 98% el 2030. Pel que fa a les emissions contaminants, el grup treballa per reduir el diòxid de carboni d’abast 1 i 2 en un 30% els propers sis anys, i rebaixar un 25% el d’abast 3. En conjunt, la companya garanteix que des del 2005 ha reduït les emissions contaminants un 39%. La intenció és ser una firma ‘net positivite’ el 2050.