Diners

La Cecot reclama reglaments més clars en matèria d’igualtat a l’empresa

La patronal constata un augment de la consciència social i empresarial i demana veure els plans d’igualtat no com una obligació sinó com una oportunitat

En la jornada hi han participat responsables de la Cecot, de pimes i la consellera / Lluís Clotet

La Cecot reclama a l’Administració una interlocució més fluida amb el món empresarial en l’àmbit de la igualtat i normes i reglaments més clars.Volem que l’entrada de la igualtat en el si de les empreses sigui amable, que la igualtat sigui vista com una oportunitat beneficiosa tant per a les empreses com per a les persones que hi treballen i no com una obligació més i per això cal que les empreses tinguin orientació de què fer, com, quan i on. Ens han arribat casos de sancions o inspeccions que no entenem”, ha exposat aquest dimecres l’assessor en igualtat de la patronal Pere Ejarque durant una jornada organitzada per l’entitat en motiu del primer aniversari de la seva Oficina d’Igualtat i al voltant de la implementació dels plans d’igualtat a l’empresa.

Ejarque ha defensat que, entre altres beneficis, la igualtat a l’empresa ajuda a incrementar el benestar dels treballadors i tenir un millor clima laboral que acaba redundant en una major activitat econòmica i productivitat i que també contribueix a l’àmbit reputacional, en la relació amb clients i proveïdors i en la captació de persones. Ha explicat que, en línies generals, les empreses de més de 50 treballadors coneixen les seves obligacions i que el que els demanen és específicament acompanyament i orientació en l’elaboració dels plans d’igualtat, però que en les de fins a 50 treballadors hi ha més confusió. “En molts casos aquestes empreses no saben què han de fer ni per què ni com. El temor és sovint que vingui una inspecció. Aquest és el neguit que palpem des de l’oficina”, ha detallat. “Hi ha moltes empreses de dos, tres o quatre treballadors que es posen en contacte amb nosaltres perquè no saben quins documents han de tenir, si els toca tenir un protocol o no i si els toca, com ho han de fer”, ha afegit, alhora que ha considerat que els matisos en les lleis i reglaments són importants per poder interpretar-los i evitar una possible “picaresca” o “una certa perversitat”.

La sessió ha comptat amb la participació de la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que s’ha excusat, en part, indicant que “ja ens agradaria ser un Estat i poder tenir més capacitat de redactar lleis amb tota la claredat”. “Quan des de Catalunya incorporem aspectes relacionats amb la igualtat de les empreses en les nostres lleis d’igualtat, el Constitucional ens ho tomba. Hi ha límits. Algunes coses sí, però en la llei d’igualtat efectiva de dones i homes del 2015, molts articles van quedar suspesos”, ha assegurat la consellera, que ha aprofitat la reivindicació de la Cecot per demanar també al ministeri d’Igualtat i al de Treball “aquesta claredat i flexibilitat en els terminis o uns terminis més raonables com en la implementació dels plans d’igualtat per a les empreses més petites”.

“Les lleis d’igualtat són tant lleis com les altres”

“Tenim limitacions respecte del marc legal, però amb el treball compartit amb les organitzacions empresarials i en el Consell de Relacions Laborals de Catalunya treballem per establir aquests estàndards, aquestes guies per evitar la confusió i que interpretem les lleis de la mateixa manera”, ha afirmat Verge, que ha recordat que les lleis d’igualtat “són tant lleis com les altres, no recomanacions i tenen la mateixa força d’obligatorietat” tot i reconèixer d’una banda, que cal adaptar-les al col·lectiu d’autònoms, i, d’una altra, que “per si soles garanteixen només una igualtat formal”.

En aquest sentit, la titular d’Igualtat ha destacat la importància de tenir actors implicats en la societat i estructures d’acompanyament, assessorament i espais per compartir bones pràctiques i que les empreses avancin en aquest sentit i que siguin espais “amables, sense desigualtats ni discriminacions, on es garanteixi l’equitat retributiva i l’equitat en la promoció professional, on no hi hagi aquests terres enganxosos per a les dones”. “Hi passem més hores que amb la família” i “els valors que s’hi puguin treballar repercuteixen després en altres àmbits”, ha ressaltat.

Signatura del Llibre d’Honor de la Cecot per part de la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge / Lluís Clotet

El president de la Cecot, Xavier Panés, ha asseverat que “cada vegada hi ha mes consciència social sobre els criteris ESG, però encara tenim molt camí per fer” i que “la legislació no és suficient”. Per això ha insistit en la importància que la societat tingui actitud proactiva. “L’Oficina d’Igualtat és una aposta estratègica de la Cecot, ja que suposa un element transversal que ha de traslladar-se a totes les empreses i que no és només un repte de l’empresariat sinó que va en línia de les demandes d’una societat més equitativa i justa”, ha dit.

Des de la patronal estan en ple procés d’adaptació dels estatuts de les fundacions del grup per incloure-hi l’abast integral de la igualtat.

Testimonis

Durant la jornada, Esther Vives, directora general de Manipulados Vicopac, ha explicat la seva experiència en la implementació d’un pla d’igualtat en l’empresa i l’ha assimilat a una auditoria qualitativa i quantitativa. “No hem de tenir por que algú vingui i ens faci fixar en coses en què no havíem parat atenció. Un pla d’igualtat ajuda a canviar el xip a l’empresari i empodera treballadors i treballadores. És una millora per a l’empresa, és qualitat i això els clients, tant nacionals com internacionals ho valoren”, ha manifestat.

“No és només un document amb un recull de dades, sinó un compromís amb la igualtat de gènere, la diversitat i la inclusió”, ha assenyalat, per la seva banda, Irene García, responsable de comunicació i màrqueting del Club Natació Terrassa, que s’ha congratulat que des de l’any passat totes les seccions esportives del club estiguin compostes tant per equips masculins com per femenins i ha exposat el desig de l’entitat d’incrementar la presència femenina en la seva plantilla, formada actualment per 162 homes i 77 dones.

To Top