Reempresa, el mercat de compravenda de petites i mitjanes empreses de Catalunya promogut per la Cecot i la fundació Autoocupació, va atendre més de 900 empreses en venda el 2023, any en què va aconseguir 582 transmissions empresarials a Catalunya i les Illes Balears amb una inversió induïda generada de 35 milions d’euros. A més, amb aquestes compravendes es van salvaguardar més de 1.460 llocs de treball.
Des del 2011, any de posada en marxa del programa, Reempresa ha evitat el tancament de 4.570 empreses i ha “salvat” més de 12.900 llocs de treball. En tots aquests anys han passat pel servei més de 10.800 empreses en venda i s’ha generat una inversió induïda de més de 230 milions d’euros.
Així ho ha donat a conèixer aquest dimarts la directora d’Emprenedoria i Creixement Empresarial de la Cecot, Laura Sallent, que ha comentat que actualment el “marketplace” de Reempresa compta amb més de 1.200 empreses en venda i el programa ofereix també serveis de consultoria, es fan activitats de difusió, sensibilització i formació i la xarxa està formada per més de 100 entitats, 80 punts d’atenció i 200 tècnics. “Comptem amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, les quatre diputacions catalanes, l’Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Activa, l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI)… Tenim molts col·laboradors que ens permeten oferir aquest servei sense cap mena de cost ni per part de la persona que compra ni per part de la persona que ven”, ha destacat Sallent. “La xifra de transmissions del 2023 és gairebé la mateixa que la del 2019. Es consolida el ritme de recuperació en matèria de transmissió empresarial. Preveiem que aquest 2024 ja superem les xifres del 2019“, ha afegit durant la presentació dels resultats del 2023 en emprenedoria i creixement empresarial de la Cecot.
Diagnosi
Un altre dels serveis de la patronal, Helpempresa, va arribar l’any passat a 180 empreses. La iniciativa ofereix un diagnòstic de l’empresa a través d’eines d’alerta primerenca i tres tipus d’itinerari: consolidació i creixement (amb assessorament i formació per a l’empresari per a empreses que funcionen bé, però que poden millorar en algun aspecte o àrea), reestructuració (pensat per a empresaris que tenen un negoci viable, però que segurament per males decisions a nivell de finançament estan sobre-endeutats) o tancament (per a empreses insolvents o models de negoci inviables, buscant “tancar l’empresa de forma honesta i ordenada”).
Helpempresa va ser creat el 2021 i des d’aleshores ha atès més de 740 empreses. El 43% desenvolupen la seva activitat en règim d’autònoms i el 41% són societats limitades. “És un servei molt transversal, per qualsevol tipus d’empresa. Nosaltres, independentment de la mida de l’empresa i de com vagi, recomanem fer aquest diagnòstic almenys un cop l’any perquè moltes vegades no som capaços de diagnosticar certes situacions fins que des de fora ens ho diuen”, ha assenyalat Sallent.
La directora de d’Emprenedoria i Creixement Empresarial de la Cecot ha ressaltat també que el 2023 la patronal va esdevenir Punt d’Atenció a l’Emprenedoria (PAE) i que l’àrea de creació empresarial de l’organització multisectorial ha atès gairebé 400 persones des que es va posar en marxa i ha ajudat a crear més de 120 empreses des del 2018, no només al Vallès sinó arreu del territori català.
“Atesos els bons resultats del 2023 donarem continuïtat al servei el 2024, oferint no només atenció sinó també potenciant la formació”, ha informat Sallent. Així, ha avançat que al juny llançaran un taller de formació adreçat a emprenedors i que també faran una trobada de dones emprenedores.
Una preacceleradora en l’àmbit de la salut i les cures
En aquest àmbit, el de l’emprenedoria i creació d’empreses, l’entitat empresarial va posar en marxa el 2023 la preacceleradora per a empreses emergents dels àmbits de la salut i les cures Healthcare Vallès, que aviat tindrà una segona edició. En la primera hi van participar 12 “start-ups”, tres de les quals van tenir l’oportunitat de presentar-se en l’estand de la Generalitat de Catalunya-ACCIÓ al 4YFN 2024, sent la meitat dels sis projectes seleccionats al “demo day” del programa de preacceleració Primer del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
D’altra banda, l’any passat, la Cecot va crear també una Oficina de Finançament que en el seu primer any ha ajudat més de deu iniciatives emprenedores i ha aconseguit finançar més de 2,7 milions d’euros. “Si un emprenedor o empresa vol buscar finançament extern pot venir a l’oficina i estudiem el projecte d’inversió, l’aconsellem perquè sigui el més òptim possible i perquè exprimeixi el màxim de rendibilitat de la inversió. Tenim col·laboracions actives amb les principals entitats de crèdit del país que ens permeten estudiar la millor opció de finançament per a tots els projectes d’inversió”, ha assegurat Sallent.
Amb tot, l’any passat la patronal va prestar servei directe a 2.422 emprenedors i empreses a través de les diverses àrees del departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial, una xifra que s’eleva fins a les 31.962 en l’acumulat de servei de totes les línies del departament des del 2011.
“L’equip ha fet una feina espectacular, les dades ho demostren. S’està arribant d’una manera molt efectiva a totes les empreses”, ha afirmat el president de la Cecot, Xavier Panés, que ha explicat que l’entitat intenta “donar solucions a totes les fases de la vida per les quals passa una empresa, des del naixement, passant per la vida, en alguns casos, la transmissió, i en aquells moments de dificultats i inclús el tancament”. Al Pla Estratègic 2021-2024 de l’entitat van focalitzar tota l’estratègia de la Cecot a reorganitzar els serveis i departaments per orientar i impulsar emprenedors i empreses en qualsevol de les fases del cicle vital empresarial en què es trobessin.