Diners

Una empresa local crea un dispositiu innovador per avaluar la corrosió en formigó armat

L’equip ideat per Sensorika Lab Innovation és un corrosímetre portàtil que permet mesurar diversos paràmetres a la vegada, in situ i de forma no invasiva

Una empresa terrassenca ha creat un dispositiu innovador dissenyat per a l’avaluació no invasiva de l’estat de corrosió en estructures de formigó armat. Es tracta d’un corrosímetre portàtil de nova generació que permet mesurar diversos paràmetres a la vegada durant l’avaluació estructural in situ amb l’objectiu de facilitar la detecció dels processos de corrosió de l’acer embegut en formigó i predir la vida útil de les estructures.

S’anomena Testacor i ha estat creat per l’egarenca Sensorika Lab Innovation, EBT (Empresa Innovadora de Base Tecnològica) composta per investigadors de l’Instituto de Ciencias de la Construcción Eduardo Torroja (IETcc-CSIC), pertanyent al Consell Superior d’Investigacions Científiques, i la societat egarenca Chatu Tech S.L. (Witeklab), que ofereix serveis d’enginyeria i de consultoria tecnològica en els camps de les telecomunicacions, l’electrònica i solucions informàtiques incrustades i s’especialitza en R+D+I en els sectors de la construcció, l’obra civil i les grans infraestructures.

Segons expliquen des de Witeklab, el dispositiu es basa en la mesura del potencial de corrosió de l’acer embegut, la resistivitat elèctrica del formigó i la velocitat de corrosió de l’acer embegut, expressada en termes de densitat de corrent i de pèrdua de secció, paràmetres clau que “permeten determinar el risc o nivell de corrosió de les estructures d’acord amb el criteri de rangs i llindars establerts en normativa”.

Des de la companyia assenyalen que l’equip obté els diversos paràmetres in situ i en temps real de forma simultània mitjançant una única sonda de mesura lleugera i de “fàcil maneig” mitjançant app mòbil (disponible per a Android i iOS), permetent la gestió de dades en local i en servidor. Testacor utilitza un mètode no destructiu basat en la tècnica del pols galvanostàtic amb confinament sensoritzat del camp elèctric, amb la novetat respecte als sistemes tradicionals que realitza un ajust dinàmic del corrent de polarització aplicat. De fet, l’empresa en destaca una tècnica patentada de polarització controlada que no només garanteix la fiabilitat de la mesura, sinó també que la polarització (o pertorbació electroquímica) provocada en l’acer no resulti perjudicial, assegura.

“A diferència d’altres sistemes, la sonda de mesura de Testacor és multiparàmetre i permet obtenir diversos paràmetres de manera simultània. D’aquesta manera s’evita l’ús de sondes específiques per a cada aplicació, la qual cosa suposa un important estalvi en temps i cost”, assenyalen des de Sensorika Lab Innovation.

Testacor està pensat per a la realització d’estudis de corrosió en estructures reals i també en provetes de laboratori.

To Top