Diners

Leitat ha acumulat 27 milions d’euros de pèrdues els tres últims exercicis

El forat ha motivat el pla de reestructuració del centre tecnològic. Aquest dilluns s’ha arribat a un acord per a un ERO que afectarà 115 treballadors

Concentració de treballadors de Leitat divendres a Barcelona / ccoo

L’acomiadament col·lectiu plantejat per la direcció de Leitat i el pla de reestructuració posat en marxa per “garantir la viabilitat econòmica i financera” avançat per Diari de Terrassa ara fa unes setmanes responen a una situació econòmica delicada. Segons fonts de l’entitat s’han detectat unes pèrdues econòmiques acumulades en els darrers tres exercicis que ascendeixen a 27 milions d’euros en un centre tecnològic en què la facturació anual va ser de 31 milions d’euros el 2023.

Fonts de l’empresa asseguren que aquest forat es deu en gran manera a la unitat de Welab. Indiquen que la bioincubadora ubicada a Barcelona i creada a partir del traspàs l’any 2020 de part del personal d’R+D de la farmacèutica Esteve ha generat unes pèrdues de 22,7 milions d’euros.

Alguns treballadors, però, parlen d’una gestió “pèssima”.

La junta directiva de Leitat va anunciar el novembre de l’any passat el nomenament de Jordi Cabrafiga com a nou director general de l’entitat, en substitució de Joan Parra, vicepresident executiu i CEO del centre fins a la data, i ara fonts de l’associació privada expliquen que el seu cessament va estar motivat per la pèrdua de confiança de la junta directiva, la qual “intuïa la voluntat de part de Parra d’ocultar la realitat de la situació econòmica que patia l’entitat”. A més, detallen que l’adquisició de Welab, com ha avançat el diari ARA, es va decidir sense passar per cap òrgan de govern.

Accions legals

En aquest sentit, i preguntats per si es plantegen prendre alguna acció legal contra els anteriors responsables de la gestió de Leitat, des de l’entitat admeten que sí, però no en donen, per ara, més detalls.

Una de les primeres decisions de la nova direcció del centre va ser encarregar una auditoria a PWC per conèixer l’estat financer de Leitat i fonts coneixedores de la situació assenyalen que l’informe està en curs i que és el que ha motivat la necessitat d’aquest pla de reestructuració.

De la mateixa manera, l’entitat està en converses amb el Govern català “i altres actors per tal de fer possible la viabilitat del pla de reestructuració que es va impulsar fa dos mesos per part de la nova direcció i que permetrà garantir la solvència econòmica de l’entitat”, sostenen des del centre tecnològic amb seu a Terrassa.

Els detalls de l’ERO

Aquest dilluns, després de diverses setmanes de negociació, la direcció del centre i els treballadors han arribat a un acord per a l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) plantejat dins d’aquest pla de reestructuració.

L’entitat ha presentat una proposta final que redueix el nombre d’extincions de les inicials 160 a 115 (d’una plantilla d’aproximadament 600), una xifra dins de la qual s’inclouen 68 treballadors de Welab i 47 de la resta de centres de Leitat. Els treballadors de Leitat van votar en assemblea i van acceptar-la, quedant suspesa la vaga convocada aquest dimarts a tots els centres de l’entitat a Catalunya en cas que les reunions acabessin en desacord.

Des del comitè d’empresa de Leitat (Welab té un altre comitè) assenyalen que aquest dimarts a la tarda tenen una reunió a Barcelona amb representants de l’empresa per signar la proposta i que dimecres tenen una altra reunió a Inspecció de Treball.

La proposta, expliquen des de Leitat, inclou que l’entitat oferirà una indemnització de 30 dies per any treballat fins a un màxim de 12 mensualitats, la possibilitat d’adscripció voluntària per tots els treballadors interessats a sumar-se voluntàriament a l’ERO i la creació d’una borsa de treball per a tots els afectats. Leitat ha contractat també els serveis de la Fundació Cecot Persona i Treball per dur a terme un pla de recol·locació extern perquè els afectats interessats puguin buscar feina durant sis mesos.

El comitè d’empresa de Leitat protesta contra l’ERO plantejat per la direcció

To Top