L’empresa terrassenca Neklar (nou nom comercial d’Estamp) està participant en un nou projecte en col·laboració amb Eurecat en el camí cap a la transició energètica mitjançant la implementació de l‘electromobilitat basada en hidrogen. La firma egarenca, dedicada al disseny, el desenvolupament i la fabricació de components i sistemes basats en l’estampació metàl·lica aplicats a l’aïllament tèrmic i acústic en el sector de l’automoció, s’ha unit al centre tecnològic català en el projecte FormPlate, que busca optimitzar l’eficiència energètica, el cost i la durabilitat de plaques bipolars metàl·liques, un component clau per garantir el rendiment energètic de les piles de combustible d’hidrogen de membrana d’intercanvi protònic (PEM) d’aplicació al sector del transport.
Eurecat indica que la innovació tecnològica del projecte es basa en nous dissenys geomètrics de plaques mitjançant simulacions pel Mètode d’Elements Finits (MEF) i fluidodinàmica computacional (CFD), el desenvolupament i millora de les tècniques de fabricació de plaques, la implementació de materials metàl·lics alternatius per a la reducció de despeses i pes de les plaques, i el desenvolupament de recobriments protectors, conductors elèctrics i resistents a la corrosió.
En aquest sentit, segons explica Neklar, en aquest projecte s’estan desenvolupant nous recobriments i dissenys de plaques PEM bipolars amb l’objectiu de facilitar el procés. L’empresa indica a la seva web que la dinàmica de fluids per computadors i les simulacions de conformat han demostrat la idoneïtat d’aquests dissenys i que, com a resultat, l’equip estarà aviat a punt per construir un banc de proves d’una sola cel·la.
“La transició energètica cap a l’electromobilitat i la sostenibilitat exigeix a les empreses fabricants de components de vehicles amb motors de combustió una ràpida i eficient reconversió tecnològica per garantir la seva supervivència i la competitivitat en un sector tan estratègic per a l’economia espanyola”, assenyala Eurecat, que participa en el projecte FormPlate a través de la seva Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics, la Unitat d’Innovació de Producte i Simulació Multifísica i la Unitat de Tecnologia Química.
El projecte està finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació en el marc de la convocatòria de Projectes d’R+D+I en Col·laboració Públicoprivada.
Estamp, en un projecte per promoure la generació d’hidrogen per electròlisi