Diners

Lamp aposta per la circularitat amb un servei de reactualització tecnològica

L’empresa terrassenca busca promoure la renovació i l’actualització de lluminàries ja instal·lades millorant l’eficiència energètica i minimitzant la petjada ambiental

L’empresa egarenca d’il·luminació tècnica Lamp ha posat en marxa un nou servei de reactualització tecnològica orientat a impulsar una economia circular en què es generin menys residus gràcies a l’allargament de la vida útil dels productes i la reutilització. Anomenat CircuLight (Upgrade Service), busca promoure la renovació i l’actualització tecnològica de lluminàries ja instal·lades en edificis o de qualsevol altre tipus d’instal·lació.

Des de la companyia terrassenca calculen que aquest nou servei suposa un estalvi econòmic d’entre un 15% i un 30% en comparació amb el que suposaria la compra i instal·lació de lluminàries noves, “a més d’obtenir una millora de l’eficiència energètica i, en conseqüència, un estalvi en els costos de més d’un 50%”. A més, pel que fa a la sostenibilitat, assenyalen que es minimitza la petjada ambiental de l’edifici sobre el que s’actuï, s’evita la generació de residus i es redueixen les emissions de CO2, tant per la reducció del consum energètic com per la reutilització i reactualització del producte instal·lat.

“A través d’aquest nou servei aconseguim un augment de la vida de les lluminàries en estendre la seva fase d’ús sota el prisma de l’anàlisi de cicle de vida i aportem solucions lumíniques més resilients”, comenta David Testar, director d’operacions de Lamp i membre del comitè de sostenibilitat. Des de la firma sostenen que l’actualització de tecnologia lumínica és més ràpida  i més convenient, escurçant els temps d’instal·lació entre un 20 i un 30%. “A més, es millora la qualitat lumínica i benestar dels usuaris en incorporar últims avanços tecnològics”, afegeixen.

L’abast i el procés d’aquest nou servei de Lamp engloba tres fases: avaluació, diagnòstic i la proposta d’una solució; reactualització i manteniment; i instal·lació, posada en marxa i certificació.

CircuLight ha estat desenvolupat dintre del marc RE-CENTRE, gestionat i impulsat per la fundació Ambit, que cerca donar suport a les pimes en el desenvolupament de projectes d’innovació i de nous models de negoci per ser més competitives i resilients. El projecte, presentat a la convocatòria “open-call” de RE-CENTRE el passat mes de juliol juntament amb l’empresa Lúcid, va ser una de les 20 propostes seleccionades i va quedar la quarta en l’àmbit europeu.

Lamp ja ha implementat aquest nou servei al Mercat dels Encants de Barcelona, on indiquen que s’ha aconseguit un estalvi important en el consum energètic (48%), passant d’un consum total de 64.258W a 30.891W, i s’ha evitat l’emissió de 22 tones de CO2 eq gràcies a la recuperació de lluminàries, eliminant la necessitat de fabricar-ne de noves. “També s’ha millorat la qualitat de la llum, proporcionant una solució amb una millor reproducció del color que la tecnologia instal·lada anteriorment”, assenyalen.

La seu de l’INCAP

La seu de l’INACAP (Institut de Formació Professional) a Santiago, Xile també s’ha sotmès a una renovació tecnològica que ha suposat la renovació dels més de 20.000 lluminàries Fil instal·lades al centre per incorporar tecnologia LED, “oferint un estalvi energètic superior al 55%, amb un estalvi total anual quantificat en 1.719.000 kWh”. Es van dissenyar mòduls premuntats, que optimitzen la substitució in situ, evitant la necessitat de desmuntar les lluminàries, cosa que des de Lamp ressalten que va permetre reutilitzar més de 25.000 metres d’alumini extrusionat en perfecte estat, evitant així les emissions generades per una extrusió de nou perfil que hauria estat necessària per a la instal·lació de noves lluminàries. “Això va evitar la producció de 318 tn d’emissions de CO2-eq”, diuen.

To Top