Diners

La indústria alerta de l’impacte de la sequera en la producció i la qualitat

Representants de col·lectius com l’Institut Industrial-Gremi Tèxtil i el Gremi Químic de la Cecot es reuneixen amb el director general d’Indústria. Demanen interlocució directa, incentius fiscals a les empreses que inverteixin en tecnologia per reduir el consum d’aigua i facilitats per poder aplicar ERTOs o una distribució irregular de la jornada

/ Nebridi Aróztegui

Representants de la indústria terrassenca i vallesana lamenten que la sequera i les restriccions d’aigua estan impactant en les empreses amb increments dels costos operatius, una disminució de la producció en alguns casos i afectacions en la qualitat d’alguns productes. Per això demanen interlocució directa amb l’administració i ajudes.

Una delegació de representants de col·lectius com l’Institut Industrial-Gremi Tèxtil i del Gremi Químic de la Cecot, encapçalada per Xavier Panés, es va reunir aquest dijous amb el director i el subdirector general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, Oriol Alcoba i Jordi Carbonell, a qui van exposar aquestes conseqüències i van lliurar un document amb propostes, des del punt de vista de les empreses industrials.

“És crucial que les administracions considerin les necessitats dels sectors industrials i tinguin en compte la seva opinió, mentre implementen mesures per gestionar l’ús de l’aigua tant a curt termini com de manera sostenible en el temps, per mitigar els impactes negatius de les restriccions en el subministrament d’aigua al sector industrial”, sosté Francesc Roca, president de l’Institut Industrial-Gremi Tèxtil i vicepresident de la Cecot.

Els empresaris alerten que les empreses s’estan trobant amb increments dels seus costos operatius a causa de la necessitat d’implementar tecnologies de conservació o recuperació de l’aigua, o inversions no previstes en tecnologies més eficients en l’ús de l’aigua i recorden que “per moltes activitats dins els sectors industrials l’aigua és una matèria primera amb un pes molt important en les despeses operatives que també impactarà a la resta de cadenes de valor i en conseqüència als consumidors finals”. En paral·lel, lamenten que “es dona la paradoxa que les empreses que consumeixen més aigua són les que ja han fet millor els deures pel que fa a la reducció del consum i reaprofitament d’aquest recurs, pel que són les que tenen menys marge de millora a l’hora de complir amb les reduccions imposades pel Govern”.

De la mateixa manera, asseguren que les restriccions en el subministrament d’aigua limitaran la capacitat de producció de les empreses i suposaran una reducció en els seus ingressos i guanys que “significarà en molts casos posar en risc la viabilitat de moltes empreses en diversos sectors, com el tèxtil, el químic o l’alimentació entre d’altres”. També indiquen que la qualitat d’alguns productes es pot veure afectada si s’utilitzen alternatives de menor qualitat en lloc d’aigua neta i potable en els processos de producció.

Així, sostenen que les empreses amb seu a Catalunya que es vegin afectades per les restriccions en l’ús de l’aigua, patiran un greuge comparatiu respecte les empreses d’altres territoris que no tenen aquest problema. Per això demanen que les administracions implicades tinguin en compte i facin participar els representants empresarials de les mesures i decisions que es prenguin en l’àmbit de l’aigua.

En aquest sentit, la indústria reclama també que s’ofereixin incentius fiscals perquè les empreses inverteixin en tecnologies i pràctiques que redueixin el seu consum d’aigua i promoguin la reutilització i el reciclatge de l’aigua i que es posi sobre la taula una partida d’ajudes per assegurar el manteniment d’aquelles empreses que per culpa de les restriccions no puguin continuar la seva activitat o la redueixin molt significativament.

“En el cas de les empreses que donada la persistència de la crisi de subministrament es veiessin obligades a aturar la seva activitat, l’administració hauria de facilitar processos d’ERTO per causa de la sequera o per força major”, diuen també, alhora que reclamen facilitar que, de conformitat amb l’article 34.2 de l’Estatut dels Treballadors (ET) mitjançant conveni col·lectiu o bé per acord entre l’empresa i la representació legal de les persones treballadores, les indústries que vegin afectades la seva activitat per la situació actual de sequera, puguin establir una distribució irregular de la jornada laboral dels seus treballadors al llarg de l’any.

Finalment, demanen realitzar “les inversions bàsiques necessàries” en infraestructura hídrica per millorar la disponibilitat i la qualitat de l’aigua, “en el menor termini possible, a les zones més afectades per les restriccions al sector industrial, com per exemple el Vallès”.

En la reunió, Alcoba va avançar als representants empresarials que les properes setmanes sortirà una convocatòria d’ajudes per inversions en millora de processos productius, que podrà finançar inversions en la millora del consum d’aigua a les empreses amb una intensitat de finançament de fins el 20% de la inversió.

La indústria alerta de l’impacte de la sequera en la producció i la qualitat
To Top