El Gremi de la Fusta, adherit a la Cecot, ha decidit atorgar el guardó d’Obra Emblemàtica 2024 al projecte d’ampliació i adequació de les instal·lacions d’Eco-Equip en reconeixement a l’aposta feta per la fusta en aquesta nova edificació que servirà de seu social per als treballadors de l’empresa municipal de neteja viària i recollida de residus.
Dissenyat pels arquitectes Xavier Ruscalleda i Barto Busom, del despatx egarenc RGA Arquitectes, l’edifici incorpora una estructura 100% de fusta, un material que també estarà present a la façana, ventilada. “És una aposta arriscada perquè és un edifici de 1.200 metres quadrats construït amb fusta en un entorn industrial”, ha explicat aquest divendres Ruscalleda, en una visita a les instal·lacions, que donaran servei als 500 treballadors d’Eco-Equip. A la planta baixa hi haurà un menjador, un petit magatzem i sales de reunions i formació i “briefing”, així com una petita terrassa volada. El primer pis es destinarà als vestuaris, amb una zona diferenciada per a homes i una altra per a dones amb una paret divisòria movible.
“Des de fa uns quants anys el món de l’arquitectura ha vist que la fusta combinada amb la tecnologia és un element constructiu molt bo no només pel seu procés constructiu, que és molt ràpid, sinó també per la sostenibilitat i l’eficiència energètica que donen als edificis”, ha assenyalat Ruscalleda. “Estem molt contents de guanyar aquest premi. És el segon any consecutiu que el guanyem. L’any passat ens el van donar per una escola a Tiana, una de les primeres escoles catalanes construïdes 100% amb fusta. Ara el guanyem per aquest edifici industrial a la nostra ciutat i estem molt satisfets”, ha dit l’arquitecte, el despatx del qual ha dissenyat també la primera comissaria de Mossos d’Esquadra feta amb fusta, a Torredembarra, un edifici que ara s’està acabant. “Estem trencant uns quants mites en el món de la construcció. Hem fet comissaries, escoles, cases, edificis industrials… Pensàvem que la fusta tindria unes limitacions, però l’estem aplicant en molts sectors i la rebuda és molt bona”, ha afegit Ruscalleda.
De fet, tant ell com el seu company Barto Busom han comentat que cada cop s’usa més la fusta en la construcció. “Fa 10 o 15 anys vam començar a fer concursos públics amb fusta i ens miraven estrany. Ara quan anem a un concurs estrany és qui no fa fusta”, ha destacat Ruscalleda, que ha explicat que “acaben sent edificis confortables i molt eficients i que funcionen molt bé tèrmicament”.
Joaquim Soler, tresorer del Gremi de la Fusta, ha indicat que el guardó té l’objectiu de promocionar que arquitectes, constructors, decoradors i enginyers usin la fusta per fer construccions, ja siguin públiques o privades i que enguany han decidit donar-lo a aquest nou edifici d’Eco-Equip, valorant que sigui una obra feta a Terrassa i per a una empresa pública. “La fusta dona un caliu i un confort molt agradable. Amb els anys ha evolucionat molt. Amb maquinària i la tècnica actual s’han arribat a fer construccions que no es podrien haver fet abans. Abans la bigueria dels edificis eren els troncs dels arbres. Els laminats van ser un canvi radical”, ha assegurat.
Després de diversos endarreriments, l’edifici premiat enguany es troba en fase final d’execució. Podria estar acabat a finals d’aquest mes de març.
La formalització del lliurament del guardó es farà durant el sopar de germanor que el gremi té previst organitzar el divendres 15 de març en el marc de les celebracions per la festivitat de Sant Josep.