Diners

El Gremi Tèxtil busca atraure les vocacions professionals del jovent

L’entitat, que pretén trencar amb l’estereotip que el tèxtil només és moda, participa activament a la fira Terrassa Tria Futur. Les empreses del sector pateixen manca de perfils tècnics professionals

L'estand del gremi a la fira

L’Institut Industrial de Terrassa-Gremi Tèxtil participa activament i per tercer any consecutiu a la fira d’orientació formativa i professional Terrassa Tria Futur que impulsa l’Ajuntament de Terrassa aquest dimecres i dijous. L’entitat ha organitzat xerrades per als alumnes i assistents amb l’objectiu de donar a conèixer tot l’àmbit de treball relacionat amb els materials tèxtils avançats, on entren camps d’estudi com la innovació, la investigació i el desenvolupament de nous teixits i aplicacions, així com de la vessant relacionada amb la sostenibilitat. “Pretenem trencar amb l’estereotip que el tèxtil només és moda”, explica Núria Aurell, vicepresidenta del gremi.

Amb aquestes ponències el Gremi Tèxtil busca atraure les vocacions professionals del jovent cap a un sector que consideren de futur. “Estem intentant arribar directament des de les empreses del sector al jovent per mostrar-los que la imatge que puguin tenir d’un tèxtil relacionat amb la revolució industrial no té res a veure amb les empreses a dia d’avui i que hi ha feina en el sector, i també hi ha formació reglada tant en l’àmbit universitari amb enginyeries com en la formació professional mitjançant cicles, amb programes estables i consolidats”, indica Aurell. “Només ens falta animar als joves a que s’interessin per cursar aquestes formacions perquè feina no els faltarà”, afegeix. 

Manca de perfils tècnics professionals

La vicepresidenta exposa que a avui dia les empreses pateixen manca de perfils tècnics professionals, sobretot a l’àmbit de la producció i comenta que si bé és cert que els calen persones per al desenvolupament de nous materials, actualment la demanda de figures tècniques, d’especialistes en oficis com mecànics, teixidors o nuadors és més acusada. “Són perfils clau per al desenvolupament d’aquests nous dissenys i materials es duguin a terme i que acabin convertits en productes industrials, reals i al mercat”, indica Aurell. 

Com en les darreres edicions, el Gremi Tèxtil ha muntat un estand des d’on poder mostrar i fer visible els processos industrials i els usos i aplicacions del sector.

 “És una tasca lenta, aquesta d’aixecar vocacions entre els joves, que no cobreix les mancances de personal qualificat que tenen a dia d’avui les empreses del sector”, afirma Aurell. No obstant això, des del gremi entenen que és una acció que “hem de continuar impulsant així com cercar el màxim de complicitats entre els centres d’orientació laboral, les administracions i la ciutadania per tal d’ajudar a la continuïtat de les empreses al territori, ja que acaba tenint un impacte positiu global sobre la nostra societat”.

To Top