Diners

La Cecot urgeix a posar en marxa mesures per superar la sequera

Entitats del Consell Territorial de la Pime de Foment lamenten que les restriccions d’aigua s’han convertit en la principal preocupació de les pimes

El president de la Cecot i del Consell Territorial de la Pime de Foment del Treball, Xavier Panés

La Cecot i altres 17 patronals catalanes de pimes insisteixen en la necessitat de centrar tots els esforços en establir les mesures necessàries per superar la sequera a Catalunya. L’organització multisectorial amb seu a Terrassa i altres entitats del Consell Territorial de la Pime, presidit per Xavier Panés, s’han subscrit al posicionament que Foment del Treball va fer públic el passat dilluns. Destaquen que les restriccions d’aigua s’han convertit en la principal preocupació de les pimes pels efectes que això comporta a nivell productiu, i insten a la posada en marxa d’un seguit de mesures per ajudar a supera la situació de sequera extrema de l’àrea de les conques interiors de Catalunya.

Entitats que formen aquest Consell consideren “urgent” l’aplicació d’un seguit de mesures “que han d’ajudar a superar aquesta crisi, defugint de mesures coercitives i estigmatitzadores del teixit empresarial que lluny d’ésser la causa de l’actual situació d’extrema sequera que vivim, passa per ser part de la solució, mitjançant la col·laboració publicoprivada“.

Interconnexió de xarxes i prioritzar la inversió a la conca del Besòs

Dilluns, Foment del Treball va reclamar al Govern un “pla urgent” contra la sequera que passi per la interconnexió de la xarxa d’abastament Ter-Llobregat (ATL) amb la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i “prioritzar” els projectes d’inversió a la conca del Besòs: ampliació i millora de l’ETAP (amb 20 hm3/any addicionals), noves captacions d’aigües subterrànies, millora de les potabilitzadores i construcció d’una estació de regeneració d’aigua. De fet, la patronal catalana també demana permetre la reutilització d’aigua regenerada per a usos industrials, ramaders i agrícoles; acceptar l’ús d’aigua no potable per al reg de supervivència d’arbres i jardins; o autoritzar el reompliment de piscines en els establiments turístics.

“Considerem que la gestió de l’aigua s’ha convertit en el principal repte pel Govern i la societat en el seu conjunt”, afirmen des de Foment. “Estem patint la sequera més important dels darrers temps i això obliga a prendre mesures de caràcter urgent i immediat per garantir el subministrament a la població i als sectors productius”, continua la patronal liderada per Josep Sánchez Llibre, que igualment ha expressat el seu rebuig a “culpabilitzar” sectors com l’agrari o el turístic pel que fa al consum d’aigua. “Són dos sectors molt importants i cabdals en la generació de riquesa i en la creació d’ocupació directa i indirecta”, recorda Foment.

La patronal va posar dilluns sobre la taula un seguit de mesures a curt termini per “superar” la sequera actual: impulsar un sistema d’estandardització de la reducció d’aigua en usos industrials basat en la petjada hídrica i en el certificat hídric; establir “sectors essencials” que quedin al marge de les restriccions quan hagin d’assumir el manteniment de les xarxes de distribució alimentària; o que les restriccions d’aigua en establiments turístics es realitzin sobre la totalitat del consum de l’establiment, aixecant-se la prohibició de reomplir piscines.

Aiguar de mar tractada per omplir piscines

En aquest apartat turístic i de lleure, Foment aposta per fomentar l’ús d’aigua de mar tractada per omplir piscines i instal·lacions aquàtiques o permetre omplir piscines mitjançant la captació i el transport d’aigua d’altres territoris que no es trobin en situació de sequera. Pel que fa a la interconnexió de xarxes ATL-CAT, la patronal parla d’una infraestructura que pot ser “bidireccional” i que pot donar resposta en cas de falta de subministrament del CAT des de l’Ebre per problemes tècnics. “A banda, no hi ha cap problema tècnic ni econòmic per a la interconnexió de xarxes. En un termini de 6 a 8 mesos la infraestructura pot estar realitzada i en ple funcionament”, constata Foment.

Suspendre l’augment del cànon de l’aigua

Finalment, la patronal catalana també exigeix a l’administració “canvis normatius” i mesures compensatòries en cas de restriccions d’aigua. Des d’agilitar l’aplicació d’ERTO a empreses afectades per la sequera fins a ajuts econòmics per als sectors industrials i de serveis que hagin d’aturar la producció obligats pels talls d’aigua. Foment igualment sol·licita suspendre l’augment del cànon de l’aigua –del 20 al 40%- previst als pressupostos 2024, amb especial incidència al sector industrial. “Es tracta d’un càstig addicional a un sector ja malmès per les restriccions”, lamenta l’entitat empresarial.

“El cànon de l’aigua es destina principalment al sanejament i a sufragar les despeses de l’estructura de l’ACA. Per tant, aquest increment no correspon a una inversió real en noves infraestructures per afrontar la situació de sequera”, conclou.

Fons de solidaritat comunitari

A més del posicionament fet públic dilluns, dimecres Foment va proposar a la Comissió Europea l’activació d’un fons de solidaritat comunitari per la sequera, una eina que permetria donar suport a empreses afectades per episodis com el que està vivint Catalunya.

“Cal buscar una política europea comuna pel tractament de l’aigua […] i poder atendre empreses agràries i industrials que passin per situacions desagradables”, va apuntar aquest dimecres el president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, durant una atenció a mitjans en el marc d’un viatge institucional a Brussel·les. En aquest sentit, el dirigent català va demanar que les ajudes no només estiguin adreçades al sector agrari i també beneficiïn activitats com la indústria i el turisme.

El Govern permetrà utilitzar aigua de dessalinitzadores privades per la viabilitat d’empreses i llocs de treball

Precisament aquest dijous la comissió interdepartamental de sequera del Govern ha autoritzat l’ús d’aigua procedent de dessalinitzadores privades sempre que serveixin per mantenir la viabilitat econòmica d’empreses privades i llocs de treball, sobretot en sectors com el turisme, la indústria o l’agricultura i la ramaderia. Així, els sectors econòmics o empreses que necessitin consumir més aigua de la permesa per la fase d’emergència 1 del pla de sequera, hauran de justificar-ne la necessitat i demanar permís a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

L’executiu ha subratllat que es donarà llum verda a aquesta mena d’instal·lacions exclusivament quan el seu ús estigui justificat per garantir la viabilitat d’una empresa i que, per tant, cada cas s’avaluarà de forma individual. En cap cas es permetrà utilitzar aigua dessalada per a una piscina d’ús particular.

To Top