El centre tecnològic terrassenc Leitat participa en un nou projecte europeu que vol revolucionar el reciclatge de l’alumini a Europa, desenvolupant solucions tecnològiques i digitals avançades i de reciclatge connectant proveïdors amb compradors per a una economia circular de l’alumini.
Els impulsors de la iniciativa sostenen que el reciclatge de l’alumini procedent del final de la seva vida útil i de les restes de producció és molt prometedor, “ja que utilitza a penes el 5% de l’energia necessària per produir la matèria primera”. Així, “reconeixent el seu paper clau en la descarbonització global, particularment en consonància amb el Pacte Verd”, el projecte RecAL té com a objectiu maximitzar el potencial d’aquest recurs.
La iniciativa compta amb un finançament de la Unió Europea de 10,6 milions d’euros provinents del programa Horizon Europe i reuneix 19 socis de nou països europeus, coordinats pel centre de competència en metall lleuger LKR, subsidiari de l’institut tecnològic austríac AIT.
RecAL promourà 14 solucions tecnològiques clau fins al nivell de preparació tecnològica 6 (TRL6) i les integrarà en un ecosistema digital i sociotècnic conegut com el centre de l’alumini per la circularitat, una plataforma interactiva que fomentarà la col·laboració directa entre les parts interessades al llarg de la cadena de valor, “promovent una simbiosi industrial i tecnològica a gran escala i, al mateix temps, tancant bucles d’energia, recursos i data a escala regional i europea”, comenten.
El paper principal de Leitat en aquest projecte és el desenvolupament d’una nova línia de classificació d’aliatges que inclou la combinació de tecnologies robòtiques i fotòniques. S’estudiaran diferents fluxos de residus procedents del sector de l’automoció, la construcció i l’aviació amb aquelles tecnologies que busquin una alta precisió en la seva classificació. A més, Leitat coordina el paquet de treball que inclou totes les tasques relacionades amb els passos de classificació, com el desmuntatge, algorismes basats en intel·ligència artificial, sistemes de visió, tècniques de presa automàtica, caracterització avançada d’aliatges d’alumini i avaluació tecnoeconòmica per al seu futur desplegament.
Leitat contribuirà al projecte amb la implementació d’una línia de classificació, una pilot de grandària mitjana, on es detectaran i classificaran aliatges d’alumini, “anant més enllà de l’estat actual de la tècnica augmentant aquest valuós recurs secundari d’alumini”, indiquen. Contribuirà a RecAL identificant diferents aliatges d’alumini en línia i digitalitzant el procés.
