Diners

La Cecot, a favor de crear un sistema estatal d’alerta primerenca per a autònoms

La patronal ha dut a terme un estudi amb la col·laboració de la Direcció General de Treball Autònom

/ Arxiu

La Cecot creu que l’adopció d’un sistema estatal per prevenir el tancament i fomentar el creixement empresarial dels autònoms, ajudant-los a conèixer la realitat del seu negoci, a avaluar els punts forts i dèbils i a poder actuar en conseqüència és de “vital rellevància” per a la supervivència i desenvolupament de les empreses. Aquesta és la principal conclusió de l'”Estudio para el desarrollo de un servicio estatal para la prevención del cierre de negocios dirigidos por autónomos y el fomento de mecanismos de alerta temprana en España” que ha dut a terme la patronal juntament amb la Direcció General de Treball Autònom, de l’Economia Social i de la Responsabilitat Social de les Empreses, del Ministeri de Treball i Economia Social, analitzant l’economia espanyola i el seu teixit empresarial i analitzant casos d’èxit en la implementació de sistemes d’alerta primerenca.

Segons l’entitat empresarial, l’experiència internacional ha demostrat que la detecció primerenca de problemes empresarials “és essencial” per prevenir crisis corporatives i minimitzar el seu impacte en l’economia. En aquest sentit, l’organització multisectorial considera que en el cas específic de l’Estat espanyol, “on les petites i mitjanes empreses (pimes) i autònoms són la columna vertebral de l’economia”, la introducció de sistemes d’alerta primerenca permetria detectar senyals de risc de manera anticipada i prendre mesures preventives i correctives per evitar fallides i tancaments “que podrien afectar negativament l’ocupació i l’activitat econòmica”.

La patronal destaca que els autònoms i petits negocis generen ocupació i contribueixen al creixement econòmic i assenyala que s’enfronten a “desafiaments significatius” com la falta d’accés a finançament i la competència global, entre altres. “Els sistemes d’alerta primerenca ofereixen eines efectives per gestionar aquests riscos i enfortir la resiliència empresarial davant de l’adversitat, permetent a les empreses seguir sent competitives i sostenibles a llarg termini”, diu la Cecot, que també sosté que “la introducció de sistemes d’alerta primerenca permet identificar problemes empresarials abans que es converteixin en crisis sistèmiques, la qual cosa contribueix a mantenir l’estabilitat macroeconòmica i fomentar un creixement econòmic sostenible”.

Col·laboració i mecanismes de monitoratge

D’altra banda, l’entitat fa èmfasi en el fet que els sistemes d’alerta primerenca també poden identificar oportunitats per al creixement i la innovació empresarial en proporcionar informació sobre tendències del mercat i oportunitats de finançament. Tot i això, defensa que perquè aquests sistemes siguin efectius “és crucial” una col·laboració “activa” entre els sectors públic i privat i la participació d'”altres parts interessades rellevants”, “assegurant que el sistema sigui inclusiu i representatiu dels diversos interessos del sector empresarial”.

De la mateixa manera, la Cecot exposa que és important que el disseny i implementació del sistema d’alerta primerenca s’adapti a les realitats del mercat espanyol, tenint en compte les característiques específiques de les empreses, l’estructura del mercat i l’entorn regulador i econòmic. A més, indica que la implementació d’aquest sistema s’hauria de considerar com un procés continu i en evolució, amb mecanismes per monitorar i avaluar la seva efectivitat, garantint la seva sostenibilitat operativa i financera.

A finals del 2021, la Cecot va iniciar a Catalunya el programa d’alerta primerenca HelpEmpresa amb el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat per ajudar les pimes a afrontar reptes clau com gestionar una crisi, fer front a la fallida o obtenir una segona oportunitat.

El projecte es va iniciar en el marc del projecte europeu ResC-EWE, que té com a propòsit crear un esquema d’ajuda a empreses amb dificultats per evitar el seu tancament, el que s’anomena “alerta primerenca”, una iniciativa nascuda de la mà de diverses entitats europees, entre elles, la Cecot, que el 2016 ja havien constituït la Early Warning Europe Network per crear un esquema d’ajuda a empreses amb dificultats per evitar el seu tancament.

El passat mes de novembre, la Comissió Europea va guardonar el ResC-EWE amb el Premi Europeu de Promoció Empresarial 2023.

La Cecot, a favor de crear un sistema estatal d’alerta primerenca per a autònoms
To Top