Diners

La Cecot comparteix les seves preocupacions i demandes amb el PSC

Patronal i diputats i senadors socialistes es reuneixen en una jornada de treball en què l’impuls a la indústria, les autopistes administratives i “la vital necessitat per les empreses” de veure reduïda la burocràcia administrativa han centrat gran part del debat

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, i el president de la Cecot, Xavier Panés / nebridi aróztegui

La Cecot considera que cal actualitzar el Pacte Nacional per la Indústria per donar un impuls a aquest sector i insisteix en la demanda d’establir autopistes administratives per a les empreses, sobretot les pimes, garantir una seguretat jurídica en la contractació laboral i també en l’extinció de contractes, així com una regulació de pensió de jubilació més flexible i compatible amb el treball. La patronal ha traslladat aquest divendres aquestes preocupacions i peticions al PSC en una jornada de treball amb representants empresarials i diputats socialistes al Parlament i al Congrés, senadors i eurodiputats emmarcada que ha tingut lloc en la marc del programa de sessions de treball destinades a posar en contacte representants empresarials de diferents sectors d’activitat econòmica amb representants polítics.

La intenció de l’empresariat ha estat buscar complicitats amb el principal grup de l’oposició a Catalunya en matèries com el foment de la indústria, la simplificació administrativa, la competitivitat fiscal, el marc laboral i els autònoms.

“La Cecot és una patronal molt assentada al Vallès, amb una tradició llarga i positiva i amb un rigor en les anàlisis que fan que a nosaltres ens resulti molt interessant. Volem conèixer els seus punts de vista i posar-nos a disposició en allò en què ho puguem fer per seguir generant prosperitat”, ha indicat el primer secretari del PSC, Salvador Illa, abans de començar una reunió en què ha augurat el 2024 “com un bon any per al desenvolupament empresarial i econòmic”.

“Una de les nostres obsessions és seguir generant prosperitat a Catalunya i per fer-ho és necessari que hi hagi empreses que trobin les condicions necessàries per desenvolupar la seva activitat. Som partidaris de mirar endavant, de mirar al futur i girar full a deu anys que des del nostre punt de vista no han estat positius per a Catalunya”, ha manifestat Illa.

En la jornada, des de la Cecot s’ha valorat positivament que l’acord de pressupostos entre PSC i ERC contempli  un increment de 47 milions d’euros en suport directe a la indústria i un programa dotat amb 25 milions d’euros a la millora de polígons industrials, però l’entitat ha exposat als socialistes la demanda d’actualitzar el Pacte Nacional per la Indústria o d’acabar amb la “discriminació”, diuen, en els peatges elèctrics en tensió kV25. L’entitat també considera que el PNIEC (Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima), “més enllà de deixar fora de l’estratègia l’impacte sobre el teixit pime i micropime, ha definit uns objectius poc realistes en el temps establert” i així ho ha fet saber al PSC, amb qui també ha compartit el problema que suposa el fibrociment en les teulades en l’alentiment d’instal·lació de plaques fotovoltaiques.

L’organització multisectorial també ha reclamat l’establiment d’autopistes administratives i propostes de simplificació i agilitat dels tràmits administratius “per ajudar les empreses, sobre tot pimes, a poder centrar-se en les seves activitats de producció o de prestació de servei en comptes d’invertir grans quantitats de temps a omplir documents o formularis” i posar fi a “una teranyina burocràtica que minva competitivitat a les empreses però també al país”, ha comentat el president de la Cecot, Xavier Panés.

L’eix que ha tractat el marc laboral s’ha centrat en les conseqüències de la reforma del 2021 i en les demandes de garantir una seguretat jurídica en la contractació laboral i també en l’extinció de contractes, incrementar la flexibilitat del temps de treball, i la millora de la regulació del treball a distància i de les noves formes de treball. També ha sorgit la reivindicació d’una regulació de pensió de jubilació més flexible i compatible amb el treball.

“Hi ha una total dissonància entre l’administració i les empreses i autònoms” han reiterat durant la jornada les diverses persones que han intervingut des de les perspectives més professionals i més tècniques, a les empresarials i sectorials.

“Les regulacions s’han de fer des del punt de vista de la majoria i en el cas de l’àmbit laboral i fiscal sembla que només hi hagi grans empreses, quan en realitat les pimes i autònoms configurem el 98% del teixit empresarial”, va reclamar Pep Bosch, assessor laboral de la Cecot.

To Top