Diners

Leitat coordina un nou projecte europeu per impulsar l’hidrogen renovable

L’objectiu és desenvolupar un electrolitzador amb un potencial de producció més eficient i a un cost de producció més baix

Reunió de llançament del projecte a la seu de Leitat a Terrassa

El centre tecnològic Leitat ha iniciat la coordinació d’un nou projecte europeu anomenat X-SEED, l’objectiu del qual és desenvolupar un electrolitzador (dispositiu que utilitza electricitat per a obtenir hidrogen i oxigen de l’aigua) amb un potencial de generar hidrogen renovable de forma més eficient i a un cost de producció més baix que els electrolitzadors que actualment s’utilitzen industrialment.

El projecte correspon a un consorci format, a més de Leitat, per diferents empreses europees com Snam S.p.A., Particular Materials, Industrie De Nora i la Universitat Tècnica de Dinamarca, està cofinançat per la Unió Europea i compta amb el suport de Clean Hydrogen Partnership. La finalitat és “desenvolupar una nova tecnologia que faci que la producció d’hidrogen renovable sigui econòmicament competitiva”, expliquen des de Leitat, que assegura que “la nova tecnologia podrà utilitzar-se per produir hidrogen renovable per a una gran varietat d’aplicacions, com ara vehicles, generació d’electricitat, processos industrials (acer, ciment i fertilitzants) entre molts d’altres, ajudant a descarbonitzar la nostra economia”.

Des de l’entitat egarenca comenten que l’electrolitzador del projecte X-SEED es basa en una tecnologia “innovadora” que utilitza condicions supercrítiques de l’aigua (alta pressió i temperatura) i que aquestes condicions són molt diferents de les condicions de funcionament habituals dels electrolitzadors comercialitzats actualment, “el que permet reduir l’energia necessària per produir hidrogen i la necessitat de matèries primeres escasses i cares, com catalitzadors i membranes”. A més, el nou electrolitzador compta amb un sistema sense membrana, que simplifica el seu disseny i la seva fabricació, diuen. “Això també contribueix a reduir el cost de producció de l’hidrogen, així com allargar el temps de vida de l’equip”, indiquen.

L’equip del projecte, a la seu central de Leitat a Terrassa

“Creiem que el projecte X-SEED té el potencial d’impulsar la producció d’hidrogen renovable”, afirma Pau Bosch, coordinador científic del projecte i investigador principal del grup Sistemes BioElectroquímics de Leitat,. “Aquesta tecnologia podria tenir un impacte significatiu en la descarbonització de l’economia europea, sobretot en aquelles indústries que tenen processos d’alta temperatura, que són difícilment electrificables. En aquestes indústries, i mitjançant l’electrolitzador desenvolupat en el projecte, es podria utilitzar la seva calor residual per generar hidrogen de forma molt eficient, el qual podria substituir els combustibles fòssils cremats en aquests processos industrials o emprar-se en altres usos”, afegeix.

El projecte X-SEED es desenvoluparà durant els pròxims tres anys i mig. La primera part del projecte estarà focalitzadat en el disseny del reactor i en la recerca i desenvolupament dels catalitzadors i elèctrodes, necessaris per a construir un electrolitzador. En l’etapa final del projecte, es construirà un prototip del nou electrolitzador que es provarà en una planta pilot i permetrà realitzar les proves de funcionament i avaluació operant-lo amb aigua en condicions supercrítiques.

Aquest mes de gener es va celebrar una reunió de llançament del projecte ala seu central de Leitat a Terrassa, en la qual wa van marcat les primeres línies d’actuació del projecte que definiran els pròxims passos i avanços del projecte. El projecte està finançat pel programa Horitzó Europa de la Unió Europea, amb un pressupost de 3,5 milions d’euros.

A nivell tècnic, Leitat disposa d’equips de electrofilat, caracterització de materials i estacions electroquímiques, que permeten la producció i caracterització avançada dels catalitzadors per a reaccions electroquímiques de producció d’oxigen i hidrogen. A més, l’equip de sostenibilitat de Leitat vetllarà per la viabilitat integral de la tecnologia del projecte X-SEED, realitzant una avaluació exhaustiva des de tres perspectives: ambiental, social i econòmica.

To Top