“Volem impulsar la industrialització i ho hem de fer amb els sectors industrials”. Així s’ha manifestat aquest dilluns el ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, després d’una visita a la Cecot en què ha destacat el “moment important” que viu la política industrial a Europa, l’Estat i Catalunya i ha assegurat que el ministeri que lidera té la voluntat de mantenir un “diàleg permanent” amb el món industrial “per poder analitzar tots els factors de competitivitat”. Així, ha assegurat que la trobada d’aquest dilluns “no és queda només en una visita sinó en l’inici d’una agenda de treball conjunt”.
Hereu ha afirmat que amb aquesta reunió ha volgut reconèixer “el pes importantíssim que té Catalunya en la indústria de tot l’Estat” i “el pes específic important i molt estratègic de la indústria” del Vallès. De la mateixa manera, ha assenyalat que “des de l’Estat estem afrontat amb fons europeus una inversió en política activa industrial com feia dècades que no teníem”. “Estem injectant fons perquè la indústria es transformi reforçant la seva digitalització, canviant les energies per poder complir amb la descarbonització”, ha manifestat, alhora que ha fet èmfasi en què un dels principals objectius del seu ministeri és que tot el teixit industrial conegui totes les mesures de fonts de finançament com ara els PERTE. “Jo el que vull és que tot el teixit industrial conegui aquests mecanismes perquè les empreses i els sectors es presentin. Tenim una bona oportunitat. Unes comarques amb tanta densitat industrial jo aspiro a que puguin liderar la presentació de projectes”, ha dit.
Grans tractors que impliquin el dinamisme de les pimes
En aquest sentit i preguntat per l’arribada d’ajudes al teixit pime, Hereu ha defensat que els PERTE “a partir de grans tractors” poden “implicar i arrossegar el dinamisme de petites i mitjanes empreses“. Alhora, però, ha assegurat que “hi ha moltes altres línies a través com FAIIP o d’instruments com Enisa i altres” i que amb la Cecot han parlat de com el món de la petita i mitjana empresa es pugui veure arrossegat. “La mida no pot ser un impediment perquè les empreses s’incorporin aquesta línia de reindustrialització i foment de la indústria”, ha exposat, alhora que ha mencionat també l’oportunitat que pot suposar la possible relocalització d’activitat industrial.
Seguiment sobre les conseqüències de la sequera
Sobre les afectacions que la sequera pot tenir en la indústria, el ministre ha indicat que “hem de procurar que hi hagi un proveïment en alta suficient en aquests mesos complicats que venen”. De la mateixa manera, ha asseverat que des del ministeri junt amb la Generalitat aniran fent un seguiment sobre les conseqüències concretes que sobre la indústria puguin tenir les possibles restriccions.
“Intentarem treballar per minimitzar els efectes. Són moments de responsabilitat i el que sí que hem d’impulsar són polítiques que facin que aquest estat d’emergència en el futur ja no es doni més. És moment de col·laboració per afrontar l’emergència i un treball conjunt per fer les inversions necessàries”, ha dit el titular d’Indústria, que, això no obstant i preguntat per la possible arribada de vaixells amb aigua, ha sostingut que l’autoritat competent és la Generalitat de Catalunya però que a curt termini no està contemplat.
Augmentar la interconnexió entre ministeris en pro de la indústria
Xavier Panés, president de la Cecot, ha assegurat que la reunió, “de presa de contacte”, ha estat “molt productiva”. El president de la patronal ha explicat que, a més de la sequera, un tema sobre el que ha assegurat que “hi ha preocupació per part nostra i per part del Govern espanyol”, han parlat d’energia, i els PERTE i com fer arribar aquests diners a les pimes i que s’han emplaçat a seguir aprofundint-hi. “Detectem aquesta real preocupació del Govern espanyol per la indústria i per aquest repte que té Espanya i Catalunya que és el de reindustrialitzar i fer valdre la indústria”, ha exposat, alhora que ha destacat que des de l’entitat empresarial han fet arribat a Hereu “la importància de la connexió d’un ministeri tan important com és el d’Indústria amb altres ministeris que d’alguna manera li han de donar servei com el de Transició Ecològica o el de Transports”.
“Hem reclamat aquesta interconnexió, aquesta col·laboració que estic segur que ja hi és però que s’hauria d’incrementar perquè aquestes polítiques industrials que es volen duu a terme es facin realitat i tinguin la funció tractora que han de tenir”, ha dit Panès, quelcom que Hereu ha assegurat que tindrà en compte. “N’hem pres molt bona nota perquè també volem que les polítiques impulsades des d’altres ministeris afectin positivament el desenvolupament de la indústria”, ha detallat el ministre, que preguntat per infraestructures i la posada en funcionament del tram Viladecavalls-Olesa de Montserrat de la B-40 i la signatura del conveni de la ronda Nord s’ha limitat a dir que “de tots els factors de competitivitat de la indústria res ens és aliè com a preocupació d’aquest ministeri”. “Nosaltres estem centrats en els deures que tenim com a ministeri però també és evident que hem d’incidir i defensarem aquest punt de vista de la indústria en el sí de tot el govern”.