El centre tecnològic terrassenc Leitat podria sotmetre’s en els pròxims mesos a un pla de reestructuració. Des de la institució reconeixen que estan duent a terme una anàlisi de tota la casa, però asseguren que no hi ha cap decisió presa en ferm.
Fonts de l’entitat neguen que hagin decidit tancar totes les àrees de salut, però sí que expliquen que el traspàs l’any 2020 de part del personal d’R+D de la farmacèutica Esteve per crear la bioincubadora WeLab els ha suposat uns costos d’estructura elevats “que hem de veure com encaixen”. “Com una unitat d’R+D farmacèutica, té uns resultats esperats a molt mitjà-llarg termini i aquests costos d’estructura ens fan replantejar la situació, però no estem parlant de plantejar tota la vertical de salut en cap cas. L’únic que estem fent és analitzar i començar un procés de reestructuració a la casa l’únic objectiu del qual és garantir la solvència i la continuïtat del centre”, diuen.
Fonts properes a la direcció general precisen que estan analitzant un procés de reestructuració de Leitat en què un dels aspectes a estudiar és el cost d’estructura elevat de WeLab, “que no representa tota l’àrea de salut de Leitat en cap cas”, i que hi ha moltes opcions sobre la taula que s’estan estudiant, però insisteixen en el fet que no hi ha cap decisió presa. “L’únic que estem fent és analitzar com hem de portar aquesta casa a bon port, com sempre ha estat. Garantir la continuïtat i la viabilitat del centre”, afegeixen.
De fet, treuen ferro a l’assumpte. Asseguren que es tracta de “repensades” que s’han de fer de tant en tant i que ara mateix s’està fent una anàlisi de tota la institució i les seves diferents àrees, en aliança amb el comitè d’empresa, el de direcció i tots els directius, per detectar possibles ineficiències i buscar possibles solucions “per fer que la casa sigui àgil, flexible i viable”. Admeten que potser tenen una estructura sobredimensionada i comenten que en el procés, que estan iniciant, es contemplen diverses mesures (no en donen més detalls, però posen d’exemple un hipotètic reagrupament en menys centres de treball) i que totes seran examinades, però que sobre cap d’elles s’ha arribat a cap determinació.
L’entitat, fundada el 1906 a Terrassa, disposa d’un equip d’uns 600 professionals repartits en diversos centres a la demarcació de Barcelona i València. A finals de novembre de l’any passat va anunciar el nomenament de Jordi Cabrafiga, que va ser secretari general dels departaments d’Economia i Hisenda i d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, com a nou director general, en substitució de Joan Parra, vicepresident executiu i CEO fins aleshores.