Diners

La Cambra tanca el 2023 amb un increment del volum d’activitat d’un 16%

L’entitat lamenta que la incertesa comença a ser recurrent. Reclama, un cop més, l’aprovació de la Llei de Cambres catalana i mostra la seva preocupació pel retard en la posada en marxa de la B-40

El president de la Cambra, Ramon Talamàs / Nebridi Aróztegui

“La situació econòmica en aquests moments és d’incertesa. La incertesa comença a ser recurrent i això no és bo, però les empreses van tirant. No podem dir que any seran flors i violes, però també és cert que aquesta incertesa ha fet aflorar coneixement a les empreses i això és positiu. I nosaltres el que hem de fer és donar suport a tot aquest teixit empresarial amb formació, digitalització i projecció d’ajudes”. Així ha definit aquest dilluns la conjuntura actual el president de la Cambra de Comerç de Terrassa, Ramon Talamàs, en una trobada anual amb els mitjans de comunicació en què l’entitat ha donat a conèixer que ha acabat el 2023 amb un augment del volum d’activitat d’un 16% respecte l’any anterior. La previsió de tancament per a l’exercici és de 2,983 milions d’euros, han explicat des de la institució, que ha hagut de tirar de recursos propis, expliquen, per poder seguir amb una “etapa expansiva” i que aquest dilluns ha reclamat, un cop més, la Llei de Cambres catalana.

Aquest 2023, la Cambra “ha continuat la seva tasca de representació i foment de l’activitat econòmica de la demarcació amb una etapa expansiva, fent servir els recursos propis“, ha detallat el tresorer de l’entitat, Paco Hoya, que ha reivindicat l’aprovació de la Llei de Cambres de Catalunya “i que es concreti el necessari finançament de les activitats com a corporació de dret públic i les finalitats de representació, promoció i defensa dels interessos generals”.

/ Nebridi Aróztegui

Talamàs ha lamentat que no s’acabés de “perfeccionar” en l’anterior legislatura. Ha explicat que el text està força treballat i consensuat i ha expressat el seu desig que els nous òrgans de govern de les cambres sorgits de les eleccions camerals de la passada tardor el validin i que pugui començar la tramitació parlamentària. “Com a molt tard el febrer del 2025 tindrem eleccions i el setembre o l’octubre ja començarà la precampanya. Per això hem d’intentar que es comenci a tramitar les properes setmanes”, ha indicat el president de la Cambra, que ha assegurat que “confiem en la sobirania del Parlament” i que esperen que la llei vegi llum aquesta legislatura perquè les cambres “tenim una sèrie de funcions de caràcter públic que estem acomplint i ho estem sufragant amb recursos propis i marges que venen d’altres activitats”.

Respecte de l’administració, Talamàs ha criticat també “terminis administratius per al conjunt d’activitats excessius i passos excessivament dilatats que perjudiquen l’activitat econòmica”, tot i reconèixer que “hi ha voluntat de treballar-hi”, així com dificultats pel que fa a a l’accés o justificació d’ajudes per a empreses. En aquest sentit, ha posat d’exemple el Digital Impulse Hub que lideren i que en aquest moment està començant a gestionar projectes amb ajudes fins a 30.000 euros en l’àmbit de la digitalització. “Ens estan entrant projectes però no tenim capacitat de justificació. Entenem que l’administració és garantista i que els diners públics s’hagin de controlar però arribem a punt que ens fa ineficaços”, ha lamentat.

Infraestructures

En un altre ordre de coses, des de l’entitat també han mostrat la seva preocupació pel retard en la posada en marxa del tram Viladecavalls-Olesa de la B-40. El vicepresident segon, Nacho Navarro, ha assegurat que “les infraestructures juguen un paper clau en la competitivitat empresarial i per això s’han convertit en una de les prioritats de la Cambra”. “Existeix un Pla Especial de Mobilitat del Vallès que hem de seguir i defensar que es compleixi. Directament, i participant a femVallès, treballaren per influir en grans projectes com la B-40, fins a les necessitats específiques com l’estació dels FGC a la Llana de Rubí”, ha dit.

El proper 27 de febrer la Cambra de Comerç celebrarà la seva sessió plenària a Olesa de Montserrat, “tant sigui per celebrar que la B-40 ja s’ha inaugurat com per denunciar-ho en cas contrari”, ha indicat.

Cambra Business & Working

Més enllà de les reivindicacions, en la trobada d’aquest dilluns la Cambra també ha fet un repàs a la seva activitat el 2023, amb aquest increment del volum d’un 16% respecte de l’any anterior i del 28% vers el 2019. “Les dades situen la Cambra de Terrassa com una de les entitats més dinàmiques en l’àmbit de la promoció econòmica a Catalunya”, ha ressaltat el director gerent, Josep Prats, que ha destacat els 33 milions d’euros d’ajuts tramitats en projectes d’innovació i incentius fiscals, gràcies, entre altres, a la seva estreta vinculació amb el CDTI, les més de 300 consultes resoltes a l’Oficina Acelera Pyme, en l’àmbit de la digitalització, i la commemoració dels 10 anys de la posada en marxa del primer Grup Plató, un projecte d’intercanvi d’experiències entre empresaris i directius que avui compta ja amb sis grups i la participació de més de 60 professionals.

Però si hi ha hagut un projecte que hagi sobresortit aquest 2023 ha estat el de la Cambra Business & Working, que ha suposat la transformació de la seu de l’entitat, amb una inversió d’1,25 milions d’euros (dels quals 230.000 provenen de fons FEDER), amb la voluntat d’obrir-se més al teixit empresarial. La responsable d’Estratègia i Projecció Institucional, Iolanda Pujol, ha destacat que pel que fa a l’allotjament d’empreses, les 19 oficines que tenen ara a disposició tenen una ocupació del 100% i que en el coworking digital (amb una capacitat de 30 llocs de treball físic simultanis que s’incrementen amb la rotació) aquesta arriba al 57%.

El director gerent, Josep Prats, mostrant la memòria d’activitats del 2023 / Nebridi Aróztegui

Pujol ha assegurat que la Cambra “no només ha canviat els seus espais físics, sinó que també ha fet una forta aposta estratègica en potenciar serveis i activitats per a la nova emprenedoria, donant suport tant al nou emprenedor que té una idea de negoci fins al directiu d’una empresa consolidada que necessita eines per seguit creixent”, una idea en què també ha fet èmfasi el vicepresident tercer de l’entitat, Jordi Rodríguez, que ha recordat que Terrassa és el segon campus universitari de Catalunya i que des de la corporació egarenca seguiran treballant amb el repte d’aprofitar tot aquest potencial i que ·cap idea emprenedora basada en el coneixement, la innovació i la base digital passi de llarg de l’estació Terrassa Rambla”.

To Top