Diners

La Cecot obre un punt d’orientació professional a Barcelona

L’entitat suma una nova unitat del programa Orienta a la capital catalana. A Terrassa incorpora dos nous sectors al programa Projecta’t, per a treballadors en actiu

La presentació dels programes d'orientació professional de l'entitat per al 2024, aquest dijous a Terrassa / Nebridi Aróztegui

Per primera vegada, la Cecot comptarà amb un punt d’orientació professional a Barcelona. L’entitat l’ha posat en marxa enguany a les seves oficines del 22@ amb l’objectiu de complementar els serveis d’emprenedoria i de creació empresarial que ja s’hi presten.

El 2023, l’organització empresarial disposava a Terrassa de dues unitats de 90 persones cadascuna del programa Orienta, subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i que ofereix orientació professional i formativa a persones a l’atur que volen tornar al mercat laboral o treballadors en actiu que busquen una millora a nivell professional. I aquest 2024 a més de repetir-les a la nostra ciutat, en suma una altra a la capital catalana.

“Volem que el programa Orienta a Barcelona sigui un trampolí, que el paquet de serveis que oferim sigui complet perquè potser ve una persona que té la idea de crear un negoci, però potser allà se n’adona que és molt complicat i que prefereix buscar una altra feina al mercat ordinari. No només pretenem desenvolupar el programa i ja està sinó que la gent sàpiga que allà també la podem orientar professionalment independentment de si forma part del programa o no. Pretenem que la nostra oficina a Barcelona esdevingui també un referent de l’orientació”, ha explicat aquest dijous Pere Ejarque, coordinador del Servei d’Orientació Laboral de la Cecot, en la presentació dels programes d’enguany.

Una altra de les iniciatives que també incorpora novetats és el programa Projecta’t, iniciat l’any passat, subvencionat pel Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya i que impulsa accions d’orientació laboral i prospecció empresarial adreçades a treballadors en actiu, acompanyant-los en el seu procés d’adaptació envers als possibles canvis que hi pugui haver en el seu sector productiu, que es vulguin promocionar o acompanyar-los si volen fer un canvi de sector laboral. Mentre que el 2023, el programa se centrava en el sector del metall, enguany es focalitzarà en la indústria del metall i la mobilitat, els serveis a les empreses i la transformació digital, donant servei a empreses i persones del Vallès Occidental i Oriental, el Bages i el Barcelonès. “Fem prospecció empresarial, donant a conèixer els serveis inclosos en els sistemes de formació i qualificació professional, ajudem les empreses amb els reptes que puguin tenir segons el sector i ajudem els treballadors amb les seves carreres i promocions professionals amb formació, acreditació de competències, etc.”, ha comentat Soraia Priego, tècnica en orientació laboral de la patronal.

A més, aquest 2024, l’entitat també oferirà, entre altres, serveis i programes com Terrassa Aposta per l’Ocupació, adreçat a terrassencs en atur de més de 45 anys amb dificultats per a la inserció laboral, acompanyament a persones derivades de Serveis Socials i del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció o l’Irina 45 i l’Alhora 45, en col·laboració amb l’Ajuntament de Terrassa i la Diputació de Barcelona i dirigits a dones de més de 45 anys, creant una xarxa i oferint suport per a la recerca de feina. De la mateixa manera, col·laboraran amb Escoles d’Adults.

Orientació al llarg de la vida

“Hi ha necessitats de personal en molts sectors i el que calen són processos d’orientació. Nosaltres estem atents en l’àmbit de l’atur, especialment pel que fa als col·lectius específics amb més dificultats per trobar feina. El repte és l’encaix entre l’oferta formativa i les necessitats empresarials. Moltes vegades es fa formació sense que estigui lligada a un àmbit ocupacional directe. És molt important que les persones tinguin clar que si es formen d’una cosa això tindrà una sortida professional clara i aquest encaix potser no està prou ajustat”, ha destacat Ejarque, que ha ressaltat que des de la Cecot entenen l’orientació “no com una actuació puntual sinó com un procés que requereix acompanyament al llarg de la vida”. “Mentre treballes també és interessant seguir-te orientant”, ha exposat. “S’ha parlat de la formació al llarg de la vida, però encara és més important saber en què t’has de formar i que aquesta formació tingui un sentit en el teu recorregut professional. Per això parlem d’orientació al llarg de la vida”, ha afegit.

El coordinador del Servei d’Orientació Laboral de la Cecot també ha fet menció a la transformació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) anunciada dimecres. “Pensem que va en la bona direcció. Hi ha una necessitat empresarial de reformular el SOC i que sigui un ens útil per a les empreses que busquen treballadors. Aquest tutor de referència i aquest expedient únic ocupacional són reivindicacions que des de la Cecot hem anat fent al llarg del temps i pensem que són una bona iniciativa”, ha dit, alhora que ha assenyalat que “pretenem que el SOC també compti amb nosaltres perquè som bons coneixedors de l’àmbit i les necessitats empresarials i que ens utilitzin com a interlocutors”.

L’àrea d’Orientació Laboral de la Cecot atén anualment prop de 2.600 persones des del Vallès i amb l’apertura del punt d’atenció a Barcelona l’entitat preveu un increment dels serveis a persones i empreses.

To Top