Diners

El pla de polígons tindrà òrgan de governança el primer trimestre d’enguany

Aquest 2024, l’Ajuntament destinarà 470.000 euros al desplegament del pla. El Centre de Serveis de Proximitat (CSP) Els Bellots ja ha entrat en servei

La regidora d'Indústria, Maise Balcells, i l'alcalde, Jordi Ballart, en la presentació d'aquest divendres, que ha comptat amb diversos representants empresarials / Nebridi Aróztegui

El Pla Director de Polígons d’Activitat Econòmica de Terrassa (PDPAE) comptarà aviat amb un òrgan de governança estratègica que “incorporarà les entitats més representatives del teixit industrial de la ciutat”. Així ho ha indicat aquest divendres l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, que ha detallat que la previsió és que comenci a funcionar durant el primer trimestre d’enguany. S’anomenarà Consell General del PDPAE i estarà format per membres dels grups municipals, direccions de les àrees de l’Ajuntament implicades en la gestió dels tres àmbits d’actuació que conformen el pla (entorn, competitivitat i sostenibilitat) i entitats i agents de suport a les empreses.

“Aquest òrgan farà el seguiment del pla. Amb ell es vol donar veu a l’empresariat perquè no tindria sentit desenvolupar un pla de polígons sense la participació activa de qui realment utilitza els polígons”, ha exposat Ballart. La seva funció serà legitimar i impulsar les línies estratègiques del pla, així com impulsar i participar en la creació i desplegament de les activitats de nous grups de treball per desplegar actuacions concretes, quan sigui necessari.

Segons ha precisat la regidora d’Indústria, Maise Balcells, la previsió és que un d’aquests grups de treball es dediqui a la planificació de les actuacions que s’han de dur a terme a nivell d’inversions en el manteniment dels polígons. “Volem que hi hagi un consens previ. Creiem que és imprescindible perquè hi hagi satisfacció de tothom”, ha dit.

470.000 euros per desplegar el pla aquest 2024

De fet, el govern municipal destinarà aquest 2024 gairebé 470.000 euros al desplegament del pla i el pressupost d’inversions reserva 350.000 euros a les actuacions de manteniment en 12 polígons. “Nosaltres tenim detectades unes necessitats, però volem que les prioritats siguin consensuades amb els agents abans de licitar. Això sí, ens hem d’afanyar”, ha assenyalat Balcells.

El pressupost ordinari destina 116.254 euros a altres accions previstes, algunes d’elles ja iniciades i altres que es posen ara en marxa, com el pla de reconversió de naus obsoletes; la creació de mecanismes facilitadors per a la tramitació de llicències, que és una demanda reiterada d’empreses i entitats; el desplegament del Pla d’Acció Sectorial de la indústria 4.0; la creació del projecte pilot per impulsar comunitats energètiques; l’impuls del servei mancomunat de recollida de residus; estudis de creació de banc d’àrids i canalització d’aigua regenerada, i un projecte d’internacionalització empresarial amb la Cambra de Comerç.

El Centre de Serveis de Proximitat (CSP) Els Bellots, en funcionament

El Pla Director de Polígons d’Activitat Econòmica de Terrassa (PDPAE) va ser aprovat al ple municipal de febrer del 2023 “i fa mesos que està en marxa, però aquest mandat i concretament aquest 2024 tindrà un impuls”, ha dit Ballart, que ha destacat com una de les accions més rellevants dutes ja a terme la posada en marxa del Centre de Serveis de Proximitat (CSP) Els Bellots, ubicat a la Masia els Bellots, que estava previst per abans de l’estiu i que va entrar finalment en servei a finals de desembre.

/ Nebridi Aróztegui

La masia, un edifici del segle XVI protegit com a Bé Cultural d’Interès Local, s’ha reformat i s’hi ha traslladat el Servei de Promoció Industrial de l’Ajuntament. En els seus 1.400 metres quadrats, però, també hi haurà un servei de restauració que es podria licitar aquest any, espais per al desplegament de projectes de digitalització i economia circular i sales pensades per a poder ser usades per a empreses, entitats i les diverses associacions de polígons de la ciutat.

“Hem volgut deslocalitzar l’administració local per acostar-la a la indústria però aquest espai només tindrà sentit si s’omple de contingut amb les iniciatives de les empreses”, ha dit Balcells, que ha valorat la seva ubicació, a tocar dels polígons d’Els Bellots, Santa Margarida i Can Parellada i “ben connectat amb els altres polígons de la ciutat”.

/ Nebridi Aróztegui

“Volem que sigui la casa de la indústria, la plataforma de llançament de l’aposta de ciutat per al desenvolupament i la promoció empresarial industrial. S’hi centralitzarà tota l’activitat municipal d’impuls a la indústria. Volem que sigui un espai d’atenció i servei al món industrial, un lloc d’acollida, trobada, treball, intercanvi de coneixement i noves relacions amb espais a disposició del teixit industrial i de les entitats que el representen”, ha comentat Ballart, que espera que aquest centre pugui acollir jornades, trobades i activitats “organitzades no només per l’Ajuntament sinó també per les mateixes entitats empresarials”.

En la presentació d’aquest divendres, l’alcalde també que ha avançat la possibilitat de celebrar periòdicament a la ciutat unes jornades empresarials “per mostrar al món com Terrassa avança i la seva indústria és pionera en multitud de sectors”.

To Top