Diners

Noves tecnologies per reciclar bateries dels vehicles elèctrics

Un projecte internacional liderat per Leitat prova amb èxit diverses solucions per recuperar matèries primeres crítiques. A més, ha creat un passaport digital per garantir la traçabilitat

L’equip del projecte europeu Batraw

El projecte europeu Batraw, que lidera el centre tecnològic terrassenc Leitat i en el qual participen 17 socis més provinents de set països diferents, ha permès provar amb èxit diverses tecnologies per a la recuperació de matèries primeres crítiques contingudes en les bateries de vehicles elèctrics. A més, la iniciativa, cofinançada amb 10 milions d’euros per la Comissió Europea, ha dissenyat un model de passaport digital, requisit amb el qual hauran de comptar les bateries dels vehicles elèctrics comercialitzats a partir del 2026 a la Unió Europea, per a garantir la seva traçabilitat des de la seva producció fins al seu reciclatge.

El passaport, emmagatzemat en el “blockchain” del soci alemany Minespider, consisteix en un codi QR que proporciona, d’una forma visual i accessible, informació tècnica sobre la bateria, tant dades estàtiques com el model i el fabricant, com dinàmiques, entre elles el seu ús al llarg de tot el seu cicle de vida, incloses reparacions, manteniment o reciclatge.

D’altra banda, tot i tenir quatre anys de durada, en els seus primers 19 mesos de desenvolupament Batraw ja ha demostrat l’eficàcia d’una tecnologia que permet desactivar aquestes bateries, incloses les danyades, independentment del seu estat de càrrega. La novetat d’aquest mètode, fruit de la col·laboració entre la Comissió Francesa d’Energies Alternatives i Energia Atòmica (CEA) i l’empresa gal·la Orano, és la seva aplicació a les bateries danyades enfront de la descàrrega elèctrica convencional, difícil d’aplicar a aquestes últimes.

Així mateix, el projecte ha provat amb èxit diversos processos per a millorar la separació dels materials continguts en la denominada massa negra (substància composta per metalls no ferrosos resultant de la trituració de les bateries), i recuperar metalls com el grafit, l’alumini i el coure, amb una selectivitat del 90 al 98%.

En aquest sentit, cal destacar, el resultat de la col·laboració entre CEA i Orano, la combinació de processos físics i químics per a separar eficaçment el grafit del material actiu contingut en la massa negra. Per part seva, l’entitat de recerca alemanya Fraunhofer ha aconseguit produir fins a 80 quilos de massa negra amb una puresa d’aproximadament el 95%, a partir de la trituració de bateries domèstiques.

Així mateix, cal destacar el disseny per part de l’espanyola BeePlanet d’un primer prototip de bateria a partir de cel·les i mòduls reutilitzats i que compleix les característiques tècniques de qualitat i seguretat exigides per a la reutilització de bateries de liti.

Leitat lidera un projecte per recuperar bateries dels cotxes elèctrics

To Top