Diners

Xavier Panés: “Necessitem un nou marc de finançament”

Xavier Panés, president de la Cecot reitera les seves crítiques sobre la pressió fiscal a Catalunya, que “ens porta a una evident pèrdua de competitivitat”, diu

Xavier Panés es va mostrar molt crític amb la pressió fiscal analitzant el tercer Baròmetre Industrial de la Cecot / nebridi aróztegui

Des de la Cecot i, a través del seu president, Xavier Panés, s’ha manifestat la preocupació respecte a la competitivitat fiscal. La patronal considera que els tributs que graven la nostra economia i les administracions públiques que els gestionen (estatal, autonòmica i municipal) no sempre estan adequadament orientats a impulsar el sector industrial. En el tercer Baròmetre Industrial que presenta la Cecot, la principal conclusió que s’extreu és que l’activitat industrial a Espanya, sobretot la manufacturera, no ha recuperat el nivell d’activitat d’abans de la pandèmia i es ratifica l’alentiment del darrer semestre, previst en el Baròmetre anterior.

Panés va explicar que en aquest Baròmetre “incorporem un Apunt sobre competitivitat fiscal des de la perspectiva industrial que han elaborat des del Club Cecot Financer i Fiscal i del que se’n desprèn la necessitat de continuar demanant als governants una mirada més precisa i adaptada a l’hora de dissenyar polítiques econòmiques i legislacions que tinguin en compte les particularitats sectorials i la diversitat de les empreses industrials”. El dirigent de la patronal egarenca va afegir que són crítics amb “l’altíssima pressió fiscal que suporten les empreses catalanes i que ens porta a una evident pèrdua de competitivitat, això ja ho hem traslladat a la Generalitat. Però també és cert que una part de l’increment d’aquesta pressió ve generada pel greu problema de finançament crònic que tenim a Catalunya. Un problema de què creiem que se’n parla, seriosament, poc. Necessitem un nou marc de finançament”.

L’increment de preus i costos

El tercer Baròmetre Industrial de la Cecot de 2023 sosté l’impacte que l’increment dels preus de béns, serveis i costos laborals està tenint sobre la viabilitat econòmica de les pimes del sector. Tot i això, una gran part de les empreses industrials associades a la Cecot creuen que tancaran l’exercici 2023 millor del que inicialment havien previst, tenint en compte que l’increment de l’Índex de Preus Industrials (IPRI) es manté per sobre dels preus d’abans de pandèmia (30 punts durant el tercer trimestre) i que el nivell de la cartera de comandes continua sent baix, mantenint-se com una de les majors preocupacions del teixit productiu en aquest tercer trimestre.

Segons les dades analitzades per l’expert Sebastià García, coordinador de l’informe, els resultats del tercer Baròmetre Industrial ratifiquen la situació complicada que travessen les petites i mitjanes empreses industrials a Espanya i, conseqüentment, a Catalunya ja previstes al Baròmetre del segon trimestre.

L’evolució del PIB espanyol durant el tercer trimestre del 2023 manté la tendència de creixement lenta de l’economia Espanyola, essent el trimestre amb el creixement més lent de l’any i, pel que fa al PIB Industrial, el sector creix molt menys que els serveis, arribant a una situació que s’apropa al creixement 0.

El Clima Industrial projecta pitjors resultats respecte al trimestre anterior, essent especialment preocupant el nivell de cartera de comandes i el manteniment del nivell d’estocs.

To Top