La Cecot posa en marxa una nova eina per fomentar el coneixement de la llengua i la cultura catalanes en l’àmbit laboral. La patronal ha presentat aquest dimecres CATmòbil, un joc al mòbil desenvolupat de la mà del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb què l’entitat vol contribuir a facilitar l’acollida de persones treballadores en català.
A mode de “quiz”, CATmòbil incorpora 15 àrees temàtiques (lèxic, ortografia, esports, cultura, etc.) i un total de 300 preguntes sobre el català i la realitat catalana. En cada partida, però, només se n’han de respondre 15. Per a cada una d’elles, hi ha quatre possibles respostes. L’objectiu és encertar-ne el màxim en el menor temps possible.
“Quin nom té el servei de consultes lingüístiques que ajuda a resoldre dubtes sobre l’ús de la llengua catalana?”, “Com s’anomena la lletra “ç”?”, “En les reunions de feina podem utilitzar la llengua catalana?”o “Com es diu en català la persona que treballa la fusta?” en són alguns exemples.
Per jugar-hi, només cal registrar-se amb nom d’usuari i contrasenya. Al final de cada partida, l’usuari pot veure els seus encerts i errors i la posició que ocupa en el rànquing de jugadors i, si vol, iniciar una nova jugada en què tindrà noves preguntes, per anar millorant la seva puntuació.
“Diria que és la primera vegada que una organització empresarial produeix un joc per telèfon mòbil dedicat a la llengua catalana. Pensem que és una forma amable d’introduir la llengua catalana a totes aquelles persones que no la tenen com a llengua d’ús habitual”, ha destacat Pere Ejarque, assessor en responsabilitat social de la Cecot, que ha indicat que en faran difusió a través dels gremis, associacions i empreses de la casa i més enllà. “En un pla d’acollida d’una empresa en què es tracten des de temes de riscos laborals fins a coses més prosaiques, pensem que també ajuda introduir-hi elements de llengua i cultura catalana”, ha exposat Ejarque, que també ha valorat la ludificació. “Els cursos i formacions estan bé, però amb jocs potser és més fàcil captar l’interès. A més, amb el rànquing que inclou es pot establir una mena de competició que és un incentiu més per a participar-hi”, ha assenyalat.
“És un recurs més a oferir a les empreses per apropar-se als seus treballadors i treballar aquest aspecte d’una manera més dinàmica o amb un contingut més d’oci”, ha afegit Alba Rosa, tècnica en orientació laboral de la patronal, que ha explicat que el joc està pensat per a treballadors de primera acollida però també per a persones que ja portin temps parlant el català o que ja hi estiguin familiaritzades i vulguin millorar i aprofundir en la llengua i la cultura catalanes.
Al joc s’hi pot accedir, entre altres, a través d’un enllaç que es troba al Portal del català a l’empresa, una web que la Cecot ha posat en marxa enguany per centralitzar-hi els diversos recursos sobre llengua que ha anat desenvolupant els últims anys i també d’externs a l’abast d’empreses i treballadors. La pàgina també inclou enllaços, entre altres, a la Guia de bones pràctiques de llengua catalana a l’empresa, publicada per la patronal ara fa dos anys, o les càpsules audiovisuals per facilitar la immersió en la llengua catalana i a Catalunya del personal treballador amb dificultats per comunicar-se amb la nostra llengua, que l’entitat va crear ara fa un any i que enguany ha ampliat.
La Cecot crea un nou servei per fomentar l’ús del català a les empreses