Tant a Catalunya, com a l’Estat espanyol i a la Unió Europea el percentatge d’homes autònoms supera el de les dones. Hi ha poques dones joves autònomes i el global de dones que formen part d’aquest col·lectiu perceben menys ingressos que els seus homòlegs masculins, situant la seva activitat principalment en el sector dels serveis de forma més acusada que els homes.
Així ho constaten dos informes impulsats per la Fundació Cecot Persona i Treball i l’Organització d’Autònoms de Catalunya – Autcat, que destaquen que tot i que la última dècada s’ha experimentat un major creixement de dones autònomes (+23.933 , +11,8%) que d’homes homes autònoms (+14.437; +4,1%) a Catalunya i de 161.774 (+13,4%) i 140.398 (+6,6%), respectivament, a l’Estat, elles continuen sent minoria en el mercat de treball autònom (un 36% a Catalunya i un 37% a l’Estat). A més, els estudis han detectat poca presència de dones joves en aquest col·lectiu (la majoria, un 45,7% a Catalunya i un 44,20% a l’Estat tenen entre 40 i 54 anys), quelcom que la patronal atribueix, entre altres, a la major càrrega familiar que encara tenen les dones en la societat i les dificultats per conciliar. “Les dones entren en aquest mercat més tard, quan ja no tenen tantes càrregues familiars perquè saben que quan es comença un projecte propi cal invertir moltes hores”, ha assenyalat aquest dijous la tresorera de l’Autcat, Marta Sánchez, en la presentació dels estudis, que se centren en el col·lectiu d’autònoms des de la perspectiva de gènere i el temps de treball i conciliació en les persones autònomes.
D’altra banda, els informes constaten, com ha explicat l’assessor en igualtat de la Ceco, Pere Ejarque (que ha lamentat les poques dades contrastables i literatura que hi ha sobre el mercat de treball autònom), que la bretxa salarial de gènere no és quelcom que se circumscrigui només en el cas dels treballadors per compte d’altri sinó que en els autònoms, les dones també perceben menys ingressos que els homes. Segons la mostra de participants en l’estudi, només un 15% de les dones obtenen més de 4.000 euros mensuals, una dada molt per sota del 34% d’homes. En canvi, per la part baixa, un 19% de les dones ingressa entre 670 i 1.500 euros, mentre que en el cas dels homes aquesta dada es redueix a un 4%.
A més, la majoria dels enquestats considera que les dones tenen més dificultats per desenvolupar-se professionalment, per les diferències salarials, les dificultats per accedir o exercir posicions de lideratge, les diferències de reconeixement social i les dificultats de conciliació, entre altres.
Pel que fa als sectors, els serveis és el que agrupa un major nombre d’autònoms, tant de dones com d’homes, però de manera més acusada en el cas d’elles, ha indicat Ejarque, que també ha assenyalat que les motivacions d’homes i dones per fer-se autònoms són diferents i que mentre en elles el motiu més mencionat és el de “perquè era la seva única opció”, en ells el que té més pes és el fet de tenir més llibertat i autonomia.
La conciliació, el gran repte
Respecte del temps de treball i la conciliació en el global del col·lectiu d’autònoms, Alba Rosa, tècnica d’orientació laboral de la Cecot, ha explicat que “de mica en mica es va avançant cap a una organització del temps de treball en què es dona més importància a les necessitats pròpies de la persona que desenvolupa la feina”, però que les mesures que s’estan aplicant en el cas de treballadors assalariats no són aplicables en el cas de treballadors per compte propi, que degut a l’heteregoneïtat d’autònoms no hi ha un únic model eficaç en la gestió del temps i que “en el món dels autònoms la conciliació és el gran repte“.
A través de l’experiència de vuit autònoms de diferents tipologies i franges edat, la Fundació Cecot Persona i Treball i l’Autcat han constat que tot i que alguns autònoms van decidir ser-ho per tenir major flexibilitat i adaptació dels horaris, són molts els que mencionen diversos desafiaments en l’equilibri de la vida laboral i personal com el sacrifici de temps personal i familiar, el desconeixement d’on és el límit de la dedicació, ser mare o la pressió laboral i que els participants en l’estudi ressalten que no tothom pot ser autònom i que cal tenir inquietud, proactivitat, automotivació, voluntat i resiliència.