“M’hi vaig apuntar a la primera edició perquè em va semblar molt interessant. Hi vaig veure una metodologia nova, molt participativa i que podia tenir una certa continuïtat”, diu Rafel Nadal, president de Teknokroma, un dels primers 130 empresaris i alts directius que han participat o participen en les sessions mensuals dels Grups Plató que la Cambra de Comerç de Terrassa va iniciar l’any 2013.
La iniciativa, inspirada en un projecte d’una cambra de comerç de Flandes, compleix deu anys, sent la de Terrassa l’única cambra al país on es desenvolupa. El Grup Plató Gerencial, del qual se celebra l’onzena edició, va ser el primer, i progressivament s’hi han sumat l’Industrial, amb vuit anys de trajectòria, el de Recursos Humans, l’Internacional, i, els més recents, el d’Innovació i el de Recursos Humans PIME, iniciat aquest últim fa pocs dies.
En cada grup es reuneixen 10 o 15 professionals no competidors, agrupats per grandària d’empreses, interessos i estadis de creixement similar, que estableixen una dinàmica d’intercanvi i transferència de coneixement mutu i/o amb la implicació d’experts. Tot plegat en un marc de confidencialitat i confiança.
Els participants escullen
“Els temes es decideixen democràticament entre tots i la manera com els volem tractar també; ja sigui a través d’un expert, de l’experiència personal d’algú…”, explica Nadal. “Hi ha sessions en què convidem ponents perquè ens facin una exposició, altres en què tractem un tema només amb els membres del grup i altres que són 50/50, però els temes sobre els quals treballem els escollim nosaltres”, detalla, per la seva banda, Meritxell Arnedo, CEO d’Isotubi-Grup Lapuente, que fa de mentora del Plató Industrial. I és que en cada grup un hi ha mentors a càrrec de professionals experts de la mateixa institució, i mentors d’empresa (un o dos membres del grup assoleixen aquesta funció), que preparen les sessions i vetllen perquè els interessos de tots els integrants es vegin reflectits.
“És un espai on poder parlar amb llibertat de les coses que passen en el dia a dia, les bones i les dolentes. Parlem de tu a tu, d’empresa a empresa i et pots sentir molt identificat. Intentem que la gent surti de la sessió pensant que allò demà ho pot aplicar”, destaca Arnedo. “Molts experts donen solucions ideals, teòriques. Entre empresaris, les experiències s’assemblen més”, assenyala Lluís Ginjaume, gerent de Cartobol i que forma part del Plató Gerencial per segon any. “Els experts ens donen moltes idees i fórmules per aplicar-ho, però potser són més teòrics. Entre els companys intercanviem idees per posar-ho a la pràctica i compartim el que ens ha donat millors resultats”, afegeix Nadal.
Els temes que s’aborden als Grups Plató són molt diversos, des de la fidelització, la captació i la retenció del talent o la gestió de perfils joves fins a la digitalització o l’aplicació de la intel·ligència artificial, passant per estratègies d’internacionalització, com comunicar i vendre amb més eficiència, geopolítica, finances o sostenibilitat, entre altres.
Visions i perspectives diverses
“Empresaris directius aborden un mateix repte o preocupació amb enfocament i una visió diferents. Per això és tan enriquidor aquest mix”, destaca la responsable dels Grups Plató de la Cambra, Sònia Pérez, cosa que també valora Ginjaume. “Jo soc biotecnòleg. Vaig entrar a l’empresa fa deu anys com a comercial fins que vaig acabar sent el director comercial. Fa dos anys, amb 30, vaig trobar-me que el meu pare es va decidir jubilar i jo vaig passar a ser el gerent, sense haver-me format en gestió i direcció empresarial. Tenia el meu pare com a referent, però amb el Grup Plató he pogut conèixer molts més empresaris que m’han aportat perspectives, visions i solucions diverses. Per mi és molt beneficiós. Tothom aprèn de tothom. És un aprenentatge compartit. A més, m’ha ajudat molt a resoldre els problemes de manera més efectiva i m’ha aportat molts contactes, des d’advocats fins a proveïdors i clients”, assegura.
Algunes de les sessions dels Grups Plató, de tres o quatre hores, se celebren a la seu de la Cambra i a altres, en seus d’empreses dels integrants del grup. “Aprofitem i fem una petita visita a l’empresa i així ens anem coneixent entre nosaltres”, ressalta Arnedo.
“L’índex de fidelització del programa supera el 90%”, asseguren des de l’entitat. “Jo ho valoro molt positivament. Ho recomanaria a tothom que estigui involucrat en algun tipus de direcció, des de CEO a qualsevol càrrec intermedi. Els temes a tractar durant aquests deu anys han estat recurrents, però les coses evolucionen molt ràpidament i el que tractàvem de màrqueting o recursos humans fa deu anys no té res a veure amb el que tractem avui. És una mena de formació continuada que no requereix un gran esforç i que et manté molt al dia”, assenyala Nadal, que forma part del Plató Gerencial des dels inicis. “A més, et dona seguretat. Trobes suport i t’adones que no ho estàs fent tan malament”, afegeix.