Diners

Impulsar la sostenibilitat amb projectes de col·laboració entre empreses

Terrassa busca que les empreses ubicades en polígons s’impliquin en iniciatives compartides relacionades amb l’economia circular o sostenible. La UPIC ha detectat quatre branques principals a explorar

Sònia Bartrés, responsable de projectes i comunicació de la UPIC, a la sala d’actes del Vapor Gran / Nebridi Aróztegui

La Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC) ha identificat, a través d’un encàrrec del Servei de Promoció Empresarial de l’Ajuntament, quatre projectes que podrien impulsar la col·laboració interempresarial a Terrassa, sobretot en matèria de sostenibilitat, i que es basen en la recollida de residus, l’energia, la mobilitat, i la creació d’una marca industrial.

Sònia Bartrés, responsable de projectes i comunicació de la UPIC, ha explicat aquest dimarts a la jornada “Oportunitats de negoci en l’economia circular i sostenible” que Barberà del Vallès, Sabadell i Sant Quirze compten ja amb un servei de recollida mancomunada de plàstics i orgànica en empreses que l’any passat va recollir 22,1 tones d’orgànica i 3,6 de plàstics, reduint les emissions de CO2 en 8,13 tones i que a Terrassa hi ha diverses empreses, almenys sis, que estarien interessades a impulsar-ne un. Segons Bartrés, el cost seria de 180 o 200 euros al mes per empresa i es podria implementar en només onze setmanes amb el valor afegit de tenir garantida la traçabilitat dels residus i la documentació de seguiment requerida englobada. “A més, pot ser un projecte km 0 perquè a Terrassa hi ha empreses que se’n podrien fer càrrec”, ha assenyalat.

Una altra de les necessitats o prioritats detectades és l’energia. Bartrés ha exposat que segons el Proencat 2050 el consum elèctric de la indústria augmentarà els pròxims anys i ha presentat la possibilitat de crear projectes d’autoconsum compartit o comunitats energètiques. La responsable de la UPIC ha assegurat que el marc “ja és molt favorable” perquè l’Ajuntament i la Diputació treballen en una comunitat a Can Petit i ha mencionat l’Oficina de Transició Energètica de la Cecot com a possible company de viatge. Bartrés ha admèse que en aquest cas el calendari és com a mínim d’un any, però ha destacat els beneficis d’aconseguir una major independència energètica i una reducció de la factura i va assegurar que han detectat empreses interessades més enllà de Can Petit.

Transport

En la jornada també s’ha posat sobre la taula la possibilitat d’implementar serveis col·laboratius de transport a demanda als polígons. “El 70% dels polígons de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la segona corona no tenen un transport públic eficient i que pugui donar servei a tots els treballadors. A Terrassa, tot i la nova ruta de l’L10, la futura extensió de l’L5 i un projecte compartit de bicis, motocicletes i patinets elèctrics, potser no serà suficient”, ha avisat Bartrés, que ha assegurat que el transport a demanda permet rutes més eficients i la reducció d’emissions.

Des de la UPIC creuen que aquí seria interessant involucrar-hi TMESA, l’empresa que actualment presta el servei d’autobusos interurbans, i que la mateixa empresa o una altra s’encarregués de la part tecnològica i l’app per sol·licitar els viatges. Bartrés creu que es podrien demanar ajudes a l’ATM o a la Generalitat per al finançament i ha posat l’exemple del servei implantat al polígon les Comes d’Igualada, que va obtenir una ajuda i que va començar l’abril del 2021 amb 31 passatgers avui dia ja té 1,700 usuaris.

Finalment, la UPIC també ha exposat la possibilitat que empreses industrials de la ciutat col·laborin en la creació d’un segell o una marca paraigua que identifiqui els productes fets aquí i el valor industrial de la ciutat, una idea amb la qual treballa Crevin i que segons Bartrés “és relativament fàcil d’implementar si es té clar què es vol comunicar”, però que necessita la participació dels diversos agents econòmics de la ciutat i l’Ajuntament. “A altres territoris ja hi ha marques, però potser més a escala agroalimentària i Terrassa podria ser pionera en l’àmbit industrial”, ha desacat, tot animant a posar en marxa alguna d’aquestes iniciatives, “perquè junts som més forts”.

To Top