Diners

Mig segle d’una firma pionera al mercat de l’energia

Circutor celebra 50 anys com a referent en un sector en transformació. La segona generació de la família Comellas assegura proposar-se seguir invertint en innovació, internacionalització i persones amb talent

Ramon Comellas, fundador i president de Circutor, rodejat dels seus fills, Núria i Joan, actuals consellers delegats / alberto tallón

Va néixer el 1973 de la mà de tres professors de l’Institut Politècnic de Terrassa, Ramon Comellas, Ramon Pons i Francesc López –aquest últim abandonaria la societat pocs anys després–, i s’ha convertit en un referent del mercat en solucions per a l’eficiència energètica. La vallesana Circutor, que ara té la seu a Viladecavalls, però es va fundar a Terrassa, ha celebrat aquest dimarts el 50è aniversari amb un acte institucional a LaFACT Cultural en què  s’ha volgut ressaltar la innovació i la internacionalització com a claus de l’èxit, però sobretot “el compromís i il·lusió de molta gent que s’ha sentit l’empresa com seva”, ha destacat Núria Comellas, actual consellera delegada junt amb el seu germà Joan, que ha insistit en la mentalitat dels treballadors de Circutor, més enllà del talent.

L’acte ha servit també per anunciar el projecte de creació de la Fundació Ramon Comellas amb l’objectiu de fer arribar l’electricitat en punts del tercer món i ajudar les famílies a poder disposar de petites cuines elèctriques i deixar enrere formes no netes per cuinar.

Buscar solució als problemes

La gala ha estat encapçalada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha qualificat Circutor de “bon exemple del millor teixit productiu del país, el de l’empresa familiar, oberta al món, amb capacitat de pensar en gran, saber superar dificultats i aprofitar oportunitats” i de mostra també d’una indústria “que sempre s’ha basat en la innovació i en buscar solució a problemes”.

Jordi Ballart, Ramon Comellas, i Pere Aragonès / Alberto Tallón

Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, ha assenyalat precisament aquesta “visió” com a clau d’una “empresa familiar molt sòlida, que sap ser local i global al mateix temps, que té una posició de referència en el seu sector” i que serà “una peça clau en el futur de la gestió de l’energia al nostre país”. Paral·lelament, Cesca Berenguer, alcaldessa de Viladecavalls, ha destacat “la il·lusió, determinació i amplitud de mires en temps de crisi” dels fundadors.

De fet, Circutor va néixer en plena crisi del petroli i va llançar els primers transformadors diferencials i relés electromecànics fabricats a Espanya, quan es va establir el Reglament de Baixa Tensió, que exigia la protecció diferencial a les instal·lacions elèctriques. Actualment, està capitanejada per la segona generació de la família Comellas, que l’any passat va passar a controlar el 100% de l’accionariat. El grup, que comparteix nom amb l’empresa, inclou també altres companyies com Circontrol, Dezac, Intercap, Zurc, Disibeint i Aplitech, disposa d’un equip de gairebé 1.000 treballadors i està present a més de 100 països de tots els continents.

“Vam començar en una època de recessió molt gran, sense mitjans i havent de treballar en altres coses perquè Circutor no ens podia pagar el sou, però els records són molt bons”, ha explicat Ramon Comellas, que ha augurat un futur “esplèndid” pel sector de l’energia. “Estem en un moment de salt. Les energies renovables són tecnològicament possibles i necessàries, però encara no sabem guardar l’energia. A més, en el futur, necessitarem més electricitat. Els temps que venen són magnífics”, ha afirmat.

En la mateixa línia, la seva filla, Núria, ha reonegut tenir davant “un repte engrescador”. “Estem en un sector en transformació que ens obre les portes a moltes oportunitats, de seguir innovant, creixent i avançant amb la visió de futur que sempre ha tingut el grup Circutor”, unes paraules compartides pel seu germà, Joan, que ha recordat que “la diferència de veure un canvi com un problema o una oportunitat és la capacitat d’adaptació” i que “ara ja no només cal ser ràpids sinó també àgils i davant dels canvis poder-se reorientar”.

To Top