Greenin va néixer fa menys de dos anys a Terrassa com una “start-up” dedicada a aconseguir una publicitat exterior més sostenible i ja ha instal·lat els seus suports fotocatalítics en diverses cartelleres publicitàries i autobusos a Catalunya i altres punts de l’Estat, una solució que consisteix en la impregnació de vinils, lones, paper, plaques de ferro o altres materials amb diòxid de titani que, en contracte amb la llum solar, transforma els òxids de nitrogen (NOx) generats principalment per la combustió de vehicles en partícules innòcues. A més, també té un prototip per transformar marquesines i opis en suports biotecnològics, incorporant-hi aquaris de microalgues per absorbir CO2.
L’empresa forma part del també terrassenc Alpha Media Group i la seva idea principal és “aplicar una tecnologia a la publicitat exterior perquè pugui purificar l’aire”, comenta el seu fundador, l’egarenc Sergi López. Treballen des del concepte de “puricitat”.
Pel que fa als suports fotocatalítics, estimen que la solució que fan servir, “una mena de vernís” que ajusten a cada material “perquè varia l’adherència”, podria durar fins a dos anys, però López detalla que la publicitat exterior, encara que sigui de llarga durada, no acostuma a superar els sis mesos o l’any. “El que s’intenta és posar el màxim de metres quadrats de superfície perquè hi hagi resultat, però al final nosaltres no serem la solució que combatrà tot el NOx que respirem els humans”, reconeix, alhora que precisa que una campanya de publicitat amb aquesta tecnologia costa aproximadament un 10% més que una de convencional i que encara els costa convèncer les empreses clients perquè hi apostin.
Amb els suports biotecnològics, en canvi, la inversió seria per part de Greenin, diuen. “La idea és que les administracions contemplin l’ingredient de sostenibilitat en el plec tècnic de les licitacions públiques per gestionar els mupis publicitaris de les ciutats”, indica López, i allà on guanyessin ells instal·larien aquests suports amb aquaris de microalgues.
“Una microalga fa el mateix que totes les plantes del món, la fotosíntesi, procés a través del qual absorbeixen el CO2 del seu voltant i generen oxigen, però és l’espècie del planeta amb una capacitat més gran. Així, l’avantatge, a parer nostre, és que en un tub d’uns 80 litres, que és més petit que un arbre, som capaços de generar la mateixa fotosíntesi que quatre arbres adults, cosa que permet aconseguir més potència de captació de CO2 en certes ciutats o nuclis urbans on potser és més complicat plantar arbres”, destaca el terrassenc.
De moment tenen un prototip amb pantalla digital i dos tubs de 80 litres, però ja pensen a fer estructures més grans i extrapolar-les a marquesines, quioscos o aparcaments de bicicletes.
En fase de negociació amb algunes ciutats
Greenin ha participat aquesta setmana a l’Smart City Expo World Congress (SCEWC), que s’ha celebrat a Fira Barcelona. Ha format part de la Demo Área, un espai dedicat a exhibir prototips de solucions per a les ciutats intel·ligents del futur on s’han pogut veure les dues tecnologies que usa l’empresa.
Respecte dels suports biotecnològics, López explica que han fet ja un tanteig i que hi ha diverses ciutats interessades. De fet, assegura que estan en fase de negociacions amb dues ciutats catalanes i una de fora.
Més enllà dels aquaris de microalgues, els dispositius poden incorporar, mitjançant aliances externes, uns sensors per monitorar la qualitat de l’aire i la possibilitat també d’incloure-hi sensors de mesurament sociodemogràfic, una càmera que, amb intel·ligència artificial, pot mesurar quanta gent passa per davant, els impactes que està generant i fins i tot identificar el sexe i l’edat de les persones.