Diners

Manuel Lao cau fins a la posició 31 en la llista d’espanyols més rics

L’empresari disposa d’un patrimoni valorat en 1.200 milions d’euros, segons Forbes

L’empresari vallesà Manuel Lao, propietari de Nortia Capital Investment Holding i Halkkon Capital Partners, torna a aparèixer enguany a la llista “Los 100 españoles más ricos 2023“, que la revista Forbes ha publicat aquest dilluns. L’expropietari de la multinacional egarenca líder en joc i oci Cirsa, però, ha perdut 13 posicions respecte de l’any passat, caient del lloc 18 al 31.

Segons el mitjà especialitzat en el món dels negocis i les finances, Lao disposa d’un patrimoni valorat en 1.200 milions d’euros, 200 menys que el 2022.

En l’àmbit català, també retrocedeix posicions. Si l’any passat ocupava el tercer calaix del podi, només per darrere d’Isak Andic, propietari de la cadena de moda Mango, i Sol Daurella, presidenta de Coca-Cola Europacific Partners, enguany ocupa el setè lloc, tenint per davant el mateix Andik, Víctor Grífols Roura i família (del hòlding farmacèutic Grifols), Sol Daurella, Simón Pedro Barceló Vadell i família (propietaris del Grupo Barceló), José María Sarré i família (que controlen el Grupo Catalana Occidente) i Carmen Tyssen.

Manuel Lao va néixer a Doña María, Almeria, el 10 de juny de 1944, i amb dotze anys es va traslladar a viure a Terrassa. Ara, però, resideix a Matadepera.

L’any 1978 va fundar juntament amb el seu germà Juan l’empresa Compañía Internacional de Recreativos SA, dedicada al disseny electrònic, fabricació, venda i explotació de màquines recreatives i d’entreteniment, que l’any 1983 va canviar el seu nom per Cirsa. El 1998, Manuel Lao va adquirir la totalitat d’accions del grup i l’any 2018 va vendre la multinacional, un dels líders mundials en l’activitat del joc i oci i la primera companyia del sector a Espanya, al fons nord-americà Blackstone.

Actualment, Manuel Lao és propietari i president de Nortia Capital Investment Hòlding, de la qual posseeix el 96%, controlant Atlas Corporation Patrimonial, el 8,20% de Merlin Properties i el 5% de Sacyr. També és propietari i president de Halkkon Capital Partners, societat dedicada a l’oci i entreteniment a l’Argentina.

Amancio Ortega, el líder del rànquing des del 2014

La llista de “Los 100 españoles más ricos” de Forbes España continua encapçalada per l’empresari gallec Amancio Ortega, accionista majoritari d’Inditex, amb la major fortuna espanyola des del 2014. Enguany ha millorat els resultats del passat exercici un 53%, passant d’un patrimoni valorat en 53.500 milions d’euros a un de 81.800, xifra que suposa més del doble que el sumatori de la resta de fortunes que componen el top 10.

La seva filla Sandra Ortega, accionista també del grup de moda, és la segona a la llista, amb 7.100 milions d’euros (1.700 més que el 2022); sent l’única dona entre els cinc primers llocs del rànquing.

El president de Ferrovial, Rafael del Pino Calvo-Sotelo; Juan Carlos Escotet, president d’Abanca; i el president de Mercadona, Juan Roig, ocupen la tercera, quarta i cinquena posició, amb unes fortunes de 5.900 milions d’euros, 4.000 milions d’euros i 3.900 milions d’euros, respectivament.

Segons destaca Forbes, la suma de les 100 fortunes espanyoles el 2023 és de 196.130 milions d’euros, un 37% més que l’any passat, i el top 5 concentra gairebé la meitat d’aquesta xifra (un 48%), amb 102.700 milions d’euros.

To Top