Diners

El Banc Sabadell guanya un rècord de 1.028 milions fins setembre, un 44,9% més

La concessió d’hipoteques cau un 29% però el crèdit al consum manté el seu dinamisme

El grup Banc Sabadell va guanyar de gener a setembre un total de 1.028 milions d’euros, un 44,9% més que en el mateix període del 2022, un resultat impulsat per la pujada de tipus que suposa un rècord històric de guanys per a l’entitat. Si es té en compte només el tercer trimestre, els beneficis són de 464 milions, un 29,4% més.

Al juliol, en presentar els comptes del primer semestre, el banc va assegurar que confiava a tancar 2023 amb uns guanys superiors als 1.000 milions, la qual cosa implicava aconseguir el millor resultat de la seva història, i l’entitat ha aconseguit superar ja aquesta xifra a falta de conèixer la seva evolució en l’últim trimestre de l’any.

Fins ara, el banc que presideix Josep Oliu i que comanda César González-Bueno com a conseller delegat tenia la seva millor marca de resultats en 2006, quan va guanyar 908 milions.

La rendibilitat s’eleva fins a l’11,6 %

Aquest dijous, l’entitat ha detallat que la rendibilitat sobre fons tangibles (ROTE, en les seves sigles en anglès) va arribar al setembre a l’11,6%, enfront del 10,8% que presentava en la primera meitat de l’any. Per la seva banda, el marge recurrent, que és el resultat de sumar el marge d’interessos i les comissions, i de restar-li després els costos, va augmentar un 38,8% interanual, fins als 2.328 milions.

Pel que fa al marge d’interessos, és a dir, a la diferència entre la rendibilitat de l’actiu, com els crèdits concedits, i els interessos pagats pel banc, es va situar en els 3.512 milions, el que suposa un 29% més.

Encara que les comissions van baixar un 6,3 % interanual i van aportar 1.047 milions, els ingressos del negoci bancari (marge d’interessos i comissions netes) van augmentar un 18,7 % fins a setembre, fins als 4.559 milions.

El marge brut, que és el que aglutina tots els ingressos corrents de l’entitat, es va elevar fins als 4.448 milions, un 13,8 % més, mentre que els costos es van situar en 2.231 milions de gener a setembre, un 3,2% superiors als de l’any anterior.

En aquesta línia, el grup ha millorat tant el marge de clients, que s’ha elevat al 2,99%, després de créixer més de mig punt en un any, com la ràtio d’eficiència, que ha millorat 5,3 punts en un any, fins a suposar el 48,7 %.

Quant a TSB, la filial britànica de Banc Sabadell, el seu benefici individual després d’impostos va ser de 152 milions de lliures fins al setembre, un 48,1 % més en la comparativa interanual, per la qual cosa la seva contribució als comptes del grup Banc Sabadell va ser de 161 milions d’euros.

Cau el crèdit viu i la morositat creix lleugerament

El crèdit viu de Banc Sabadell va tancar el tercer trimestre de l’any amb un saldo de 151.627 milions d’euros, la qual cosa suposa una caiguda interanual del 3,3 % per les amortitzacions d’hipoteques, la menor puixança de la inversió empresarial i els venciments de préstecs d’administracions públiques.

En la comparativa intertrimestral, el crèdit va decréixer un 1,4 %, impactat en part per l’estacionalitat, argumenta el banc.

Precisament la reducció del saldo viu de crèdit va evitar que la caiguda dels actius problemàtics -en l’últim any aquests actius s’han reduït en 109 milions- es traduís en un descens en la ràtio de morositat, que al setembre es va situar en el 3,54 %, enfront del 3,40 % d’un any abans.

Menys hipoteques però més crèdit al consum  

D’altra banda, a Espanya, la nova producció de crèdit a empreses, és a dir, el finançament a mig i llarg termini sense incloure el circulant, va ascendir a 9.024 milions d’euros en els nou primers mesos de l’any, la qual cosa suposa un increment del 8 % respecte al mateix període de l’any anterior.

No obstant això, la concessió d’hipoteques va descendir un 29%, fins als 3.010 milions d’euros.

En canvi, el crèdit al consum manté el seu dinamisme i va créixer un 27 % en els tres primers trimestres, fins a suposar 1.581 milions.

El Banc Sabadell guanya un rècord de 1.028 milions fins setembre, un 44,9% més
To Top