Diners

Les vendes de Vytrus s’estanquen però el resultat net creix un 7%

La biotecnològica de Terrassa explica que la major aportació del marge brut i els menors costos financers han permès incrementar lleugerament el benefici el primer semestre

ALBERT JANÉ I ÒSCAR EXPÓSITO, FUNDADORS I CONSELLERS DELEGATS DE VYTRUS BIOTECH

La biotecnològica terrassenca Vytrus Biotech, especialitzada en ingredients actius derivats de cèl·lules mare vegetals per a la indústria cosmètica, ha tancat el primer semestre del 2023 amb un estancament de les vendes. Els primers sis mesos de l’any, l’empresa ha disminuït lleugerament la seva xifra de negoci. Respecte del mateix període de l’any passat ha experimentat un descens d’un 4%, assolint enguany els 1,95 milions d’euros pels 2,04 de l’any passat, ha comunicat a BME Growth, mercat on cotitza des del març del 2022.

La companyia, que té la seva seu al carrer de Sant Gaietà, reconeix que no és la meta que esperava assolir, però assenyala que suposa consolidar l”‘impressionant” creixement de l’any anterior, que va ser d’un 51%.

“En aquest escenari de fre econòmic i incertesa, la companyia valora molt positivament la seva capacitat per a continuar invertint en dos dels puntals per al creixement de l’empresa en els pròxims anys: la seva xarxa comercial i les seves activitats d’R+D+i”, destaca en un comunicat en què explica que tot aquest esforç inversor, en el context d’un estancament de les vendes, ha afectat “com és normal” als principals indicadors de resultats.

En el conjunt de les despeses de personal, l’empresa va experimentar un increment del 18% respecte al mateix període de l’any anterior, fins als 1,05 milions d’euros. Les altres despeses d’explotació, que inclouen totes les despeses derivades de cotitzar en BME com totes les activitats de promoció comercial, es van incrementar un 29%, en part pel fet que l’empresa només va cotitzar tres mesos en el primer semestre de 2022 i per l’augment de viatges i fires després de l’etapa covid.

Benefici

Vytrus va obtenir un ebitda semestral (beneficis abans d’impostos, interessos, provisions i amortitzacions) de 0,71 milions d’euros (-17%). Això no obstant, el resultat net de la companyia ha resistit, incrementant un 7% en el primer semestre del 2023 respecte al primer semestre de l’exercici 2022, fins als quasi 360.000 euros. La firma explica que la major aportació del marge brut, els menors costos financers i l’impacte positiu de les deduccions fiscals a R+D+i han permès incrementar lleugerament el resultat net, i mantenir el ritme inversor, sobretot en l’ampliació de la xarxa comercial de Vytrus Biotech.

El marge brut de Vytrus continua aconseguint cotes elevades, passant del 90% en el primer semestre del 2022 a un 94% en el primer semestre de, 2023, un marge “excel·lent” que la companyia atribueix a la fortalesa dels seus productes propis i a un esforç de contenció de la despesa en les diferents partides pressupostàries.

Vytrus Biotech rep un altre premi amb Photobiome

Pel costat de la inversió, s’ha pogut contenir aquesta partida a partir del segon trimestre del 2023, una vegada completada la forta inversió iniciada el 2022 per dotar a l’empresa d’una àmplia capacitat productiva i de nous laboratoris. D’aquesta manera s’han destinat a aquest capítol al voltant de 100 mil euros, en comparació amb els 290 mil euros aplicats en el mateix període del 2022. La menor pressió en les vendes ha permès mantenir en “stand by” la incorporació de nou equipament industrial i d’aquesta manera mantenir unes posicions sanejades de caixa i d’endeutament, indiquen.

D’altra banda, la inversió en R+D+i durant el primer semestre va superar els 540 mil euros, suposant un important increment del 67% respecte a juny del 2022, si bé Vytrus detalla que es deu principalment a un efecte temporal, ja que al 2022 els assajos externs que realitza la companyia es van realitzar majoritàriament en el segon semestre i el 2023 s’han desenvolupat en el primer semestre. Així, en el conjunt de l’any s’estima que el pressupost de R+D+i es mantindrà en línia amb el pressupostat sense desviacions significatives.

Pel que fa a la seva posició financera, Vytrus presentava a juny de 2023 una posició sanejada, asseguren, amb una tresoreria de més de 1,1 milió d’euros i un deute financer brut de prop de 3,1 milions d’euros, “sent més d’un 25% del deute amb institucions públiques a tipus 0 d’interès”. El deute financer net es va situar en 2 milions d’euros, assolint una ràtio de 1,52 l’ebitda (0,58 vegades al juny del 2022).

Estocs i situació macroeconòmica

Albert Jané, CEO, COO i cofundador de Vytrus, explica que els factors de l’evolució de la societat en la primera meitat de 2023 són dos principalment. D’una banda, la comparativa amb un primer semestre del 2022 que va estar molt marcat per l’excés d’acumulació d’estocs de tot el sector cosmètic, però que pot ser extensible a tot el sector industrial en general. “Durant 2023 els clients, grans i petits han anat consumint gradualment aquest excés d’inventari i això ha repercutit en el tempo i la grandària de les comandes durant els primers mesos del 2023”, diu. D’altra banda, la situació macroeconòmica internacional, amb pujades generalitzades de tipus d’interés i estancament econòmic de les principals economies, “clarament ha afectat el tancament de nous projectes dels clients. Alguns llançaments s’han diferit fins al 2024 i la seva activació dependrà de l’evolució del context i perspectives econòmiques”, apunta.

Per als pròxims mesos, la companyia espera una evolució del mercat en línia amb el primer semestre, recuperant progressivament el nivell de comandes d’abans de l’acumulació d’estocs, però amb un perfil encara baix. “Les incerteses geopolítiques i la sensació que encara no s’ha tocat sostre amb les pujades dels tipus d’interès, suposen un diferiment del llançament de noves línies per part dels  jugadors clau del sector. Aquesta situació és probable que es mantingui fins a mitjan 2024, que és quan la companyia espera que pugui iniciar-se un canvi de tendència. En aquest context de transició, Vytrus ja ha fet gran part dels seus deures en l’àrea comercial i productiva i està preparada per a afrontar un nou cicle expansiu. El 2024 s’espera superar la xifra dels 20 ingredients actius en el mercat, al mateix temps que continuar executant el pla d’inversió de l’empresa en l’àrea de R+D+i, per a enfortir la seva cartera de productes i continuar sent un referent en innovació i sostenibilitat en el sector”, diu Jané.

Un dels objectius estratègics de la biotecnològica en els pròxims quatre anys és llançar deu nous productes al mercat i aconseguir una cartera total de prop de 30 productes. L’objectiu de Vytrus és augmentar el seu grau de diversificació,
incrementat i reforçant la cartera, incorporar noves tecnologies i tancar nous contractes en exclusiva en l’àmbit del “consumer healthcare”.

Albert Jané: “No descartem créixer diversificant sectors”

To Top