Diners

L’AEI Tèxtils i Leitat estudiaran com reduir el residu tèxtil en la fabricació d’EPIs

El clúster i el centre tecnològic formen part d’un consorci europeu que treballarà per introduir el concepte d’economia circular en el món dels tèxtils tècnics

Els membres del consorci

L’AEI Tèxtils, el clúster català de materials tèxtils avançats, amb seu a Terrassa, i el centre tecnològic terrassenc Leitat han iniciat un nou projecte europeu per reduir el residu tèxtil en la fabricació d’equips de protecció individual (EPI), crucials per mantenir els treballadors segurs en indústries d’alt risc com foneries, petroquímiques, generació i manipulació d’electricitat o soldadura.

La iniciativa porta per nom CIRTECHTEX Implementation of circular economy processes to reduce textile waste in the manufacture of personal protective equipment, i està cofinançada pel programa LIFE de la Comissió Europea. Té com a
objectiu adoptar l’enfocament de l’economia circular per reduir dràsticament la generació de residus de tèxtils tècnics i reciclar-los en teixits per a protecció personal d’alta qualitat, mitjançant una metodologia de recollida de residus (pre i postconsum) i el reciclatge. La intenció és utilitzar un mínim del 20% de material reciclat pre i post consum en un mínim del 80% dels EPI fabricats.

El consorci del projecte està format  l’AEI Tèxtils i Leitat i per diverses empreses de la cadena de valor tèxtil, des de la fabricació del fil a l’anàlisi del producte final, provinents de tres països europeus. Es tracta de l’empresa membre del clúster Marina Textil, de Santa Perpètua de Mogoda, que lidera el consorci, i les companyies vallesanes Blaufabric i Grau S.A., la gironina Fontfilva, Fil Man Made (Itàlia) i Tranemo (Suècia).

Durant els propers tres anys, el consorci estudiarà els residus que es generen al llarg de la cadena de fabricació d’equips de protecció personal, concretament en el cas de Marina Textil i les altres empreses sòcies, amb la intenció de definir-los, classificar-los i tornar-los a introduir en el procés. Un cop s’obtingui un nou producte fabricat amb un percentatge de material reciclat, se n’estudiaran les seves característiques ambientals.

L’AEI Tèxtils, donada la seva experiència prèvia en la participació en projectes LIFE, donarà suport en la coordinació, així com en la comunicació i difusió dels resultats del projecte.

To Top