Les pimes del Vallès Occidental van presentar el 2021 una menor capitalització que el conjunt de Catalunya i un major endeutament a curt termini, que entre 2020 i 2021 va augmentar de forma generalitzada. Tot i això, les evolucions de la rendibilitat, la productivitat i la competitivitat van ser positives, asseguren des de Pimec Vallès Occidental. De fet, la patronal, que ha presentat l’estudi “La pime al Vallès Occidental”, amb xifres territorials de l’Anuari de la Pime Catalana, assegura que les pimes del Vallès Occidental són més productives i rendibles que la mitjana d’empreses de Catalunya.
El responsable d’Estudis i Polítiques Sectorials de Pimec, Moisès Bonal, preveu, però, que quan s’analitzin les dades de les empreses corresponents al 2022 “notarem l’augment dels costos energètics, els efectes dels problemes a les cadenes de subministrament, així com els efectes de la pujada de la inflació, a més de les despeses financeres per l’aplicació dels tipus d’interès tan elevats que es van actualitzant a l’alça a les pòlisses de les empreses”.
De fet, el president de la patronal a la comarca, Xavier Pujol destaca que els marges de benefici de les pimes no han augmentat “perquè no podem repercutir al preu final el total de l’increment dels costos empresarials” i avisa que “és important la manera en la qual evoluciona el nivell d’endeutament de les pimes, perquè la repercussió en la reducció de marges i l’increment dels interessos pot suposar un risc per a la viabilitat de les empreses”. Lamenta també l’efecte que té en la tresoreria de les pimes l’incompliment dels terminis de pagament, i celebra l’SME Relief Package, que contempla, entre altres, que la UE obligui que les pimes cobrin a 30 dies i fer pagar interessos si no es compleix.
Radiografia de les pimes al Vallès Occidental
Segons exposa Pimec, el 99,5% de les empreses del Vallès Occidental són pimes, amb una xifra total de 60.042, les quals registren el 67,9% dels ocupats per compte aliè de la comarca, 226.130 persones. El territori suposa el 10,5% de les pimes catalanes i integra l’11,7% dels afiliats.
La patronal indica que en el sector primari, el 100% de les empreses són pimes, representant l’1,3% de les pimes del Vallès Occidental, i que el 2021 van augmentar la seva capitalització i van tenir una rendibilitat per sobre de la mitjana del conjunt de Catalunya, tot i empitjorar-la respecte de l’any 2020.
Per la seva banda, el sector dels serveis està conformat per un 99,5% de pimes, i representa el 73,1% de les pimes del territori, amb una rendibilitat el 2021 per sobre de la mitjana del Vallès Occidental i de la catalana, que va millorar substancialment respecte del 2020, especialment gràcies a la reobertura dels sectors com l’hoteleria i la restauració, destaquen des de Pimec. La productivitat se situa al voltant de la mitjana, tot i integrar els dos subsectors menys productius (hoteleria i altres serveis a les empreses), exposen des de l’organització empresarial, que indica que el sector va augmentar el 2021 el deute a curt termini.
En la construcció, on el 99,97% de les empreses són pimes i representen el 12% de les pimes del territori, la rendibilitat econòmica i la productivitat van ser les més baixes del Vallès Occidental, tot i trobar-se per sobre de la mitjana de Catalunya.
La indústria se situa a l’altra banda. I és que segons Pimec és el sector amb la productivitat i competitivitat més altes, tot i presentar les despeses de personal més grans. La patronal assenyala que la seva productivitat es troba per sobre de la mitjana catalana. De la mateixa manera, però, destaca que el sector, on les pimes són un 99,2% i en conjunt agrupen el 14,7% de totes les pimes de la comarca, ha augmentat el deute a curt termini.
En aquest sentit, Pujol demana ajuts per reindustrialitzar el Vallès Occidental.