Diners

Càmeres que poden veure més enllà del camp

Neix a Terrassa una “start-up” que vol ajudar l’agricultura a ser més eficient a través de l’òptica i la fotònica

Les càmeres multiespectrals s’adjunten a un dron per poder sobrevolar el camp

Ajudar l’agricultura a gestionar cultius, sòl, fertilitzants i reg de manera més eficient amb càmeres capaces de capturar imatges més enllà del que els nostres ulls poden veure. Aquest és el propòsit amb el qual neix la terrassenca Polarimetrics, una de les 20 empreses emergents “deeptech” que rebran ajuts directes de fins a 100.000 euros amb el programa Startup Capital del Departament d’Empresa i Treball, formació a través d’un “bootcamp” i l’assessorament d’un mentor acreditat per ACCIÓ.

El projecte és idea dels joves enginyers físics i fotònics Pau Santos i Noel Rodrigo, CEO i director de tecnologia de l’empresa, respectivament, i Luis Artal, director de màrqueting, i va començar a agafar forma a principis d’any com a consultoria òptica.

“Arran d’una reunió amb uns clients potencials vam detectar la possibilitat de fer càmeres multiespectrals per a l’agricultura de precisió millors de les que hi ha ara al mercat i va ser aleshores quan vam decidir tirar cap aquí”, explica Santos, que detalla que aquest tipus de càmeres acostumen a anar amb un dron i el que “et permeten és inspeccionar tot el conreu i agafar dades i informació que a simple vista no veus com l’estat hídric de les plantes, si hi ha plagues, si els falta algun nutrient, etc”. “No és l’agricultura qui ha de fer la inversió en tot l’equipament sinó que contractes una empresa que et fa volar el dron i et diu si has de regar més en una zona, si estàs malgastant aigua, si hi comença a haver una plaga…”, comenta.

Millor processament i calibratge

L’empresa és molt jove i encara no tenen un producte, però el seu objectiu és aconseguir una càmera multiespectral (capaces de captar diversos espectres de llum) que ofereixi un processament a temps real millor i més complet i introduir un procés de calibratge més fiable i còmode. “La llum del sol no té el mateix espectre en qualsevol dia, ni en qualsevol moment del dia ni en qualsevol punt del planeta i nosaltres introduïm un mètode que està en procés de patent per poder calibrar aquesta llum incident o ambient”, indica Santos.

El primer pas és desenvolupar un prototip i validar-lo per tenir un producte mínim viable. “Ara que hem entrat a l’Startup Capital, de cara el primer any la idea és aquesta, acabar-lo com més aviat millor per poder-lo ensenyar a inversors i tenir els recursos suficients per al pla que volem adoptar. Volem ser una empresa industrial, fabricants, i especialitzar-nos en aquest tipus d’activitat de càmeres multiespectrals i altres components òptics que siguin aplicables a aquest sector”, explica Artal. “Els recursos de l’Startup Capital seran claus. Sense ells no podríem ni pagar la patent”, reconeixen.

El projecte encara es troba, doncs, en una fase molt inicial, però els seus impulsors ja tenen visió de futur. “La càmera que farem ara estarà molt optimitzada i pensada per a l’agricultura de precisió però el tronc de la tecnologia serà aplicable a altres sectors com el control de qualitat d’aliments, cadenes de producció… i això ho hem tingut també en compte. De fet, el salt que havíem previst si tot va com ha d’anar és explorar el sector de l’alimentació. No serà la mateixa càmera però el coneixement que haurem desenvolupat durant aquest projecte serà útil”, avança Santos.

De moment, Polarimetrics té un preacord de col·laboració amb el CD6 de la UPC a Terrassa per entrar a la incubadora d’empreses fotòniques i poder fer ús de les instal·lacions i recursos del centre d’innovació tecnològica.

Càmeres que poden veure més enllà del camp
To Top