Diners

L’economia postcovid

Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4

Després de l’etapa de la covid que ha suposat una forta sacsejada a l’economia mundial, i que ha dut noves conseqüències com l’increment de la inflació, la pujada dels tipus d’interès, i l’inici de la desglobalització, podem treure una sèrie de conclusions que caracteritzen aquesta nova economia:

La primera és la gran divergència de comportaments entre les empreses guanyadores i les perdedores. Hi ha hagut grans pujades en les grans companyies tecnològiques, mentre la resta de companyies del S&P500 es mantenen laterals a hores d’ara. Per tant, seguim pensant que les tecnològiques seguiran dominant aquest cicle econòmic i borsari.

La segona característica és l’assistència financera que presten els Bancs Centrals de forma gairebé estructural. La FED i el BCE han pujat els tipus d’interès per dominar la inflació desbocada, a un ritme vertiginós i inèdit, però encara mantenen un balanç de deute de més de 8 bilions a la FED i de més de 7 bilions al BCE. Així, estem davant d’un endeutament general que no pot parar de pujar, quelcom agreujat per un increment dels tipus d’interès que han de pagar per aquest deute.

La tercera característica és la innovació disruptiva permanent i transversal. La divergència de valoració i comportament de les companyies, la innovació i els nous desenvolupaments encapçalats per la tecnologia i l’aplicació tant en el món sectorial com en el geogràfic de forma diferencial defineix aquesta nova etapa. En definitiva, per a invertir adequadament fan falta cada dia més coneixements sobre les empreses, les polítiques i els seus fonamentals, però també sobre el seu nivell de tecnificació, innovació i adaptació a la nova economia.

Si posem això en una coctelera, sembla que moltes empreses estiguin sobrevalorades, especialment les triomfadores (les grans tecnològiques), donant una imatge global que pot induir-nos a pensar en una pròxima correcció. Creiem, però, que és més aviat producte del nou ordre de l’economia postcovid.

To Top