Les relacions de Catalunya i d’Espanya amb els Estats Units “estan en un nivell rècord, econòmicament parlant. Espanya és el desè país inversor als Estats Units i els Estats Units és el major inversor a Espanya”. Així ho ha assegurat aquest dimecres la cònsol general dels Estats Units d’Amèrica (EUA) a Barcelona, Katie Stana, que s’ha reunit amb una seixantena de representants empresarials a la seu de la Cecot per conèixer els principals reptes que estan encarant en l’actual context socioeconòmic i escoltar de les mateixes empreses de quina manera el consolat pot ajudar-les en els seus objectius empresarials.
La cònsol ha explicat als assistents que els EUA és el segon major inversor estranger només per darrera d’Alemanya i que compta amb el segon major nombre de filials estrangeres (amb més de 1.100 empreses). A més, va destacar que l’any 2022 Catalunya va importar béns dels EUA per valor de 3.800 milions d’euros “un augment del 55% respecte el 2021”, i el mateix any va exportar per valor de 3.600 milions d’euros als EUA, “un augment del 20% respecte el 2021”, un punt en què el president de la Cecot, Xavier Panés, ha recordat que Catalunya continua liderant en el rànquing estatal de les exportacions amb el 27,6% del total “i moltes d’aquestes empreses estan aquí, al Vallès”.
De fet, la patronal ha aprofitat la trobada per traslladar el pes econòmic del Vallès a la cònsol, sobretot industrial, tant en relació a Catalunya com a nivell estatal. “Només en dues comarques de la província de Barcelona generem la quarta part del Valor Afegit Brut Industrial de Catalunya, el 25,6%, un percentatge superior al de províncies tan industrialitzades com Biscaia, al País Basc”, ha destacat Panés, que també ha fet èmfasi en el fet que “aquesta regió ha estat un motor clau a nivell estatal, amb un teixit empresarial diversificat i una llarga tradició industrial en sectors com el metal·lúrgic, el tèxtil, l’automòbil, el químic o l’electrònic”.
Katie Stana, que visitava per primer cop Terrassa, ha obert les portes del consolat als representants empresarials per tal de reforçar els vincles amb el teixit productiu i generar noves oportunitats. Des de la Cecot li han proposat l’establiment d’un canal de comunicació directe que faciliti la interacció d’empreses catalanes que, a partir d’ara, puguin anar interessant-se en establir relacions comercials o de producció als Estats Units.