Diners

Albert Valverde: “El Vallès té potencial per ser líder en emprenedoria i innovació”

El nou president de Pimec Joves Vallès Occidental vol impulsar el “networking” intergeneracional. Defensa que combinar experiència i joventut pot generar sinergies “poderoses” i demana més facilitats a l’hora de muntar una empresa

Albert Valverde està associat a Pimec des de fa uns sis anys. Ara passa a liderar el col·lectiu de joves empresaris de la patronal a la comarca

El terrassenc Albert Valverde, de 32 anys, va ser nomenat president de Pimec Joves Vallès Occidental a mitjan juliol. Fundador de la “start-up” tecnològica Kanguro, enfocada a solucions logístiques d’última milla, també té una agència de màrqueting.

Com entoma el càrrec? Amb il·lusió i responsabilitat i amb la intenció de treballar per poder oferir als joves empresaris solucions als reptes als quals ens enfrontem. El Vallès Occidental té un potencial immens i penso que amb la col·laboració de tots la comarca es pot posicionar com a líder en innovació i emprenedoria.

Què cal per aterrar o explotar aquest potencial? L’ecosistema industrial i tecnològic és molt fort, però falta integració entre els diversos sectors, una major aposta per la innovació, i unir forces per crear sinergies entre escoles i universitats, pimes i l’administració.

El president de Pimec Vallès Occidental, Xavier Pujol, deia en una entrevista a Diari de Terrassa poc després d’assumir el càrrec que li preocupava la pèrdua de pes de la indústria. És imprescindible establir col·laboracions entre el Govern i sector privat per poder conduir millor la planificació i polítiques industrials per revertir la pèrdua de pes de la indústria. És un repte complex, però possible si combinem forces i estratègies, tenint sempre en compte que els diversos sectors han de crear un entorn favorable per la innovació i la sostenibilitat i apostar fermament per sectors com la indústria 4.0. La indústria del Vallès Occidental ha estat sempre molt potent i és important no deixar-la caure. S’han de crear plans d’innovació i sostenibilitat per intentar reflotar-la i ajudar a la interconnexió de polígons i entrades i sortides de mercaderia.

I quin és el paper de Pimec Joves aquí? Ara em tocarà reunir-me amb administracions, ajuntaments… Prèviament, però, seria interessant obrir finestres de diàleg perquè els joves empresaris ens expliquin també quina és la seva visió.

Així, quines seran les seves prioritats al capdavant de Pimec Joves a la comarca? Crec que cal centrar els esforços en els reptes que assoleixen els joves empresaris i que giren al voltant de les noves tecnologies, la nova economia, la innovació. Vull continuar desenvolupant espais de “networking”, on els joves empresaris puguin intercanviar idees i formar aliances estratègiques, descobrir noves oportunitats de negoci, aprendre d’altres, compartir recursos i coneixement i obtenir suport en moments d’incertesa, i impulsar el “networking” intergeneracional. Les oportunitats neixen d’aquestes connexions i eines com aquestes són molt valuoses tant per a joves empresaris com per als més veterans. La combinació entre experiència i innovació pot generar sinergies poderoses.

És important que els joves empresaris tinguin veu pròpia? Sí. Els joves empresaris aporten una visió fresca i adaptada als nous reptes del segle XXI. Estan més disposats a adoptar noves tecnologies, a assumir riscos, a innovar, i el fet que no estiguin ben representats pot comportar que les seves idees i demandes no siguin considerades i això priva el teixit empresarial d’oportunitats molt valuoses.

Quines són aquestes demandes? Les principals dificultats amb què ens trobem els joves empresaris són la competència global, amb un món cada cop més competit, i l’accés al finançament. L’edat i la manca d’experiència són factors que perjudiquen i des de Pimec Joves volem treballar-hi. També ens preocupa la conciliació entre la vida laboral i la personal en un món empresarial tan exigent.

Què caldria fer, a parer seu? Cal involucrar l’administració. Fa falta que hi hagi més suport a les pimes i l’emprenedoria jove amb més incentius fiscals, més accessibilitat a finançament i facilitat amb certes regulacions i burocràcia per fer una empresa. Fer una societat limitada avui és bastant complicat. També cal més facilitats perquè puguem adoptar noves tecnologies com la intel·ligència artificial, que, des de l’administració sembla que sigui un gran enemic i per a les empreses és una eina molt valuosa. És obvi que necessites una regulació per una eina com aquesta, però se li està donant una publicitat molt dolenta i això pot fer que a les empreses els costi més adoptar aquestes eines dins dels seus processos quan hauria de ser tot el contrari.

Què en pensa de les veus que pensen que pot ser una amenaça a alguns llocs de treball? Sempre que hi ha aparegut una nova tecnologia la gent té por que s’acabin certs llocs de treball, però al final aquests llocs de treball es reciclen i acaben donant oportunitats per a noves feines que ara mateix potser no coneixem.

Albert Valverde, nou president de Pimec Joves Vallès Occidental

To Top