Diners

Talamàs: “Si es donessin els resultats del 2019, no tornaria a pactar”

Ja jubilat, Talamàs ha treballat per a destacades empreses com Cirsa, La Sirena, Atrian Bakers S.A. i Auden Foods SA, i ha ocupat màximes responsabilitats directives / nebridi aróztegui

Ramon Talamàs ha estat el president de la Cambra de Comerç des del 2019 i ara vol optar a revalidar el càrrec. Assegura que l’últim mandat han revitalitzat l’entitat i ara és el moment d’optimitzar-la. Lidera la candidatura La teva Cambra, enfront de la d’Eines de País, encapçalada per Natàlia Cugueró. Fa quatre anys, Talamàs va tenir majoria, però van arribar a un acord per conformar el comitè. Si es repetissin les correlacions de forces, no hi tornaria.

El 2019 va accedir a la presidència de la Cambra. Per què s’hi presenta de nou? Quan em vaig presentar el 2019, la meva intenció eren quatre anys. No teníem llei de Cambres, però en comptes d’esperar la llei i el finançament degut, vam decidir tirar endavant perquè gaudíem d’una situació de recursos propis suficient. Durant aquests quatre anys hem reactivat la Cambra en molts aspectes i invertit en projectes que tenen una durada a llarg termini. Hi havia el compromís del Govern que la llei de cambres es publiqués durant la legislatura, però malauradament això no ha estat així. El 2020 vam tenir una ajuda i el compromís era que el 2021 també però no va arribar i quan a finals del 2022 vaig presentar el pressupost en el plenari, els vaig demanar l’aprovació d’un pressupost deficitari, no per pèrdues recurrents sinó per inversions a futur. Vaig dir que seria responsable. Considerava que deixar les coses així era deixar un projecte una mica a mitges i en funció d’això vaig decidir presentar-me per a un altre mandat.

A què es refereix quan diu que han reactivat la Cambra? Hem incrementat l’activitat. El volum econòmic que mou la Cambra, entre ingressos, subvencions, projectes europeus… ha augmentat un 26% i el personal, que fa servei per a les empreses, ha passat de 26 a 34 persones. Hem interactuat amb el teixit econòmic amb visites constants a empreses per conèixer les seves necessitats o el programa Plató, que és també de formació i que ha passat de dos a sis grups, i hem tingut una forta relació amb les administracions, donant la nostra opinió a diversos projectes municipals i a nivell de la Generalitat. Només per posar un exemple, des de Terrassa hem liderat la Comissió d’economia circular, indústria i competitivitat del Consell General de Cambres i la consellera Natàlia Mas ha reconegut que en el cas del Pacte Nacional d’Indústria hem estat els que hem aportat més informació sobre necessitats sectorials, projeccions i dèficits per recuperar indústria. Hem revitalitzat la Cambra i ara l’hem d’optimitzar.

També han renovat la seva seu, amb una inversió de més d’un milió d’euros. Aquesta inversió ens portarà un rendiment econòmic pels espais de lloguer que tenim i tindrà també un impacte intangible. L’edifici vol ser i serà una àgora empresarial de relació, d’impuls de l’emprenedoria, de conjugar realitats empresarials amb realitats incipients… És un centre perquè l’activitat econòmica hi tingui un cau de cultiu i per ser també un complement a la forta tendència de Barcelona com a pol d’innovació i emprenedoria. Ara estem en el cicle baix i hem d’ajudar les empreses a rebotar. Hi ha empreses que necessiten innovació i no tenen ni temps ni recursos. Hem de ser capaços de lligar-les amb noves iniciatives empresarials que per si soles potser no reeixiran.

Si entra en el plenari i aquest li dona la confiança per tornar a ser president, quines seran les seves prioritats? Es planteja algun canvi? Hem treballat i seguirem treballant per la llei de Cambres. També per perfeccionar la col·laboració amb les empreses, l’administració i les altres Cambres perquè aquest país no es pot permetre les múltiples duplicitats que tenim. Tenim el repte d’ajudar el país a assolir una eficiència que en aquests moments no tenim. D’altra banda, abans la Cambra tenia una estructura més piramidal i ara s’han estructurat uns sistemes de funcionament intern que han possibilitat aflorar coneixement, cosa que hem d’aprofitar.

Es planteja recuperar les comissions de treball del ple i els vocals sense vot? Tot està bé però les comissions necessiten un seguiment. En les comissions hi poden haver idees però amb les idees no n’hi ha prou. El 2019 no hi havia recursos per fer gaires comissions i vam decidir no muntar-ne cap. Si un dia hi ha un problema, ja hi ha un membre de l’executiu responsable. No cal reunir-se cada primer dimecres de mes per parlar. Quan hi ha un problema s’ataca i si demà n’hi ha un altre, també. Aquesta estructura ha funcionat. Un president amb dedicació exclusiva permet aquesta forma de funcionar.

Com valora que enguany s’hagin presentat més candidatures que mai i que hi hagi eleccions per a totes les vocalies? La Cambra s’ha posicionat com una entitat de referència, que fa gestió. El que hem fet ha motivat que hi hagi gent i empreses que hi vulguin ser.

Com definiria el grup d’empreses que es presenten, com vostè, sota la denominació La teva Cambra? La candidatura compta amb un ventall d’empreses de prestigi i amb criteri. Tenim empreses grans i altres que només tenen un treballador, però totes són líders, avançades i amb directius amb estratègia tant per a la seva empresa com per a la demarcació i el país. A més, les persones que representen aquestes empreses tenen voluntat de col·laborar i implicar-se. En l’últim plenari hi havia persones molt vàlides però que potser no podien dedicar hores a la Cambra. Les empreses de La teva Cambra poden aportar temps, coneixement i representativitat.

I la candidatura d’Eines de País, quina opinió li mereix? D’entrada, tot el respecte. Ara bé, crec que van a la contra. Diuen que jo soc el representant de les grans empreses i ells dels petits, quan és fals. Que de les més de 35 candidatures que presenten, n’hi hagi vuit que siguin d’un mateix grup empresarial, vol dir que han hagut de rascar bastant per trobar gent. Diuen que una de les seves prioritats és la digitalització, quan la Cambra ja és líder en aquest àmbit i ha liderat el Digital Impulse Hub, que compta amb segell europeu d’excel·lència. També diuen que volen reobrir la delegació física de Sant Cugat però és que nosaltres la vam passar a digital perquè només s’hi feien tramitacions de certificats d’origen, que han passat tots a digital amb un descompte per l’empresa.

El 2019, tres membres d’Eines es van acabar integrant al comitè executiu. En funció dels resultats, estaria disposat a tornar a pactar? Si es donessin els resultats de fa quatre anys, no tornaria a pactar. No he estat capaç d’aconseguir que volguessin treballar plegats pel bé de la Cambra. No he aconseguit que aquesta unió fos positiva. Hi poden haver molts resultats però si La teva Cambra té majoria, configuraria un comitè sense pactar. Però ara és avançar-nos; parlem de futuribles.

To Top