El Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial de la Cecot ha reforçat els seus serveis d’assessorament a les pimes posant especial èmfasi en l‘atenció emocional als empresaris. El programa HelpEmpresa de la patronal, que treballa per ajudar a seguir endavant a les empreses que es troben en situació de crisi o a aquelles que volen ser més resilients davant dels canvis i el futur, ha incorporat el perfil de psicòleg al seu equip d’experts per intensificar la cura per la salut mental dels gestors empresarials “que han de prendre decisions en un context d’inflació i de recessió”, expliquen.
“Perquè l’empresari pugui analitzar la situació en què es troba la seva empresa i pugui tirar endavant qualsevol procés o acció que garanteixi la seva viabilitat en el temps és molt important que es senti motivat i amb un estat anímic positiu. Per molt que el puguem ajudar en la definició d’un nou pla estratègic i per molt que definim un full de ruta amb les passes a fer, si emocionalment la persona no sent amb forces d’impulsar-lo, no tindrà èxit. I és per això que hem incorporat al nostre equip d’experts el perfil del psicòleg”, ha explicat aquest dimecres la directora del Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial de la Cecot, Laura Sallent.
Així, des de fa unes setmanes, els empresaris que s’adrecen a HelpEmpresa per rebre assessorament en àrees tan diverses com l’administració i les finances, estratègia i model de negoci, comunicació i màrqueting digital o digitalització i transformació digital, entre altres, també poden comptar amb l’acompanyament i l’orientació de psicòlegs del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.
Més de 700 empreses assessorades
L’organització multisectorial va posar en marxa el programa a finals del 2021 “per donar suport a les pimes però si no donem suport a l’empresari no podem donar suport a empresa”, ha indicat Sallent, que, d’altra banda, ha celebrat que HelpEmpresa hagi superat ja les 700 empreses ateses.
El servei, que compta amb el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, s’ofereix de forma gratuïta per a pimes d’arreu del territori català, però fins ara, la gran majoria (84%) pertanyen a la província de Barcelona. El sector serveis, amb un 43%, i el comerç, amb un 30%, aglutinen el gruix d’empreses ateses, moltes d’elles empreses individuals (45%). Per això, enguany, el programa ha posat en marxa també un vertical per a autònoms. Les àrees amb més sol·licituds d’assessorament han estat la d’estratègia i model de negoci (36%), administració i finances (32%) i màrqueting i comunicació (14%).
La patronal alerta de l’impacte de l’alentiment econòmic en les pimes
El president de la patronal, Xavier Panés, ha posat en valor la feina feta però alhora ha mostrat una certa preocupació pel fet que aquesta sigui “una de branques de la casa que en aquests moments més necessitat genera en les empreses”.
“Com ja hem anat anat avisant des de la Cecot des de fa un parell mesos, es percep un cert alentiment de l’activitat econòmica, també industrial”, ha lamentat Panés, que ha qualificat la situació actual de les pimes i els autònoms catalans de complicada.
“La demanda interna està afluixant i mes ho farà aquest segon semestre i això té impacte, sobretot, en les petites empreses, que no tenen el recurs del sector exterior”, ha alertat el president de l’entitat empresarial, que també ha carregat contra els polítics per no concretar “a la realitat” els “grans anuncis” que fan en matèria industrial. Panés ha lamentat que es facin grans titulars, posant d’exemple, la reindustrialització i ha demanat accions concretes i la col·laboració entre administracions: ajuntaments, Generalitat i el govern espanyol. “No calen gran anuncis sinó petites accions que sumin. La suma de les petites coses en fa una de gran”, ha reblat.