Diners

La Cecot alerta que l’alentiment de l’activitat industrial ja té impacte sobre l’ocupació

La patronal demana implementar “amb celeritat” un pla de xoc amb mesures que ajudin a amortir l’impacte de la desacceleració en les empreses, tenint en compte l’heterogeneïtat dels sectors industrials

El president de la Cecot, Xavier Panés

El darrer informe publicat per l’EPA mostra una dada alarmant des del punt de vista de la Cecot: la destrucció de més de 60.000 llocs de treball en el sector industrial durant el segon trimestre del 2023, una informació que sumada als resultats del segon Baròmetre Industrial de la patronal amb seu a Terrassa, presentat el mes de juliol, i que conclou amb un “preocupant” alentiment en l’activitat industrial per al segon semestre, fa que l’entitat urgeixi a les administracions a definir una política industrial “clara”. La patronal demana implementar “amb celeritat” un pla de xoc amb mesures que ajudin a amortir l’impacte de la desacceleració en les empreses.

Des de la patronal defensen que el teixit industrial aporta innovació com a base de la productivitat econòmica, unes balances comercials més equilibrades, llocs de treball més qualificats i millor remunerats,” i tot això contribueix a un major benestar social, tant a nivell directe per la via de la recaptació d’impostos com per l’impacte indirecte en altres sectors com el comerç, la construcció i els serveis”.

Per això, “ara que la Comissió Europea planteja una estratègia de reindustrialització per reduir la dependència productiva en tercers països, promoure la producció de km 0 i aconseguir un sector industrial fort als països de la UE, demanem a les administracions que no demorin més l’aposta pel sector industrial i que passin a l’acció de debò, de manera efectiva, demostrant-nos amb accions allò que sovint es queda en un gran titular”, reivindica el president de l’organització multisectorial, Xavier Panés.

Des de l’entitat empresarial expliquen que una part de la desacceleració prové de les conseqüències que l’increment de preus de béns, serveis i els costos laborals han tingut sobre les pimes industrials des del 2020. La Cecot assegura que les empreses tenen uns Excedents Bruts d’Explotació “molt reduïts, fins i tot negatius en molts casos, posant en risc la seva viabilitat econòmica i, consegüentment, els llocs de treball”. Alhora, recorda que l’augment “desorbitat” dels costos energètics i les matèries primeres l’any 2022 “va ser de rècord”.

Ara bé, la patronal detalla que en analitzar l’Excedent Brut d’Explotació de la indústria i l’afectació dels increments de preus de béns, serveis, i força laboral, es pot observar una afectació desigual entre els diferents sectors industrials. Per això creu que “qualsevol política econòmica que no tingui en compte l’heterogeneïtat dels sectors industrials i la major o menor presència de les petites i mitjanes empreses en aquell sector, serà una política indesitjable per al teixit industrial, que no pot entendre’s com a únic, homogeni i compactat”, conclou el president de la Cecot.

A criteri de la Cecot, la solució passa per “receptes ja conegudes però no desenvolupades” que van des de les polítiques fiscals adaptades a pimes, facilitar sòl industrial, la supressió de burocràcia, més transferència de coneixements universitat-empresa o fer realitat infraestructures de mobilitat com el corredor ferroviari mediterrani.

To Top