Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4
L’economia mundial continua marcant un alentiment, especialment a les empreses industrials, que momentàniament estan perdent força tant inversora com de producció. Així, sembla que Europa i especialment el motor industrial d’Europa, que era Alemanya, perden força. Inclús els mateixos inversors alemanys estan migrant la producció cap a l’est o a altres confins, ja que estan molt preocupats per l’impacte de l’excés de burocràcia, d’impostos i dels costos energètics.
Europa, després de la publicació dels PMIs, mostra una davallada de l’activitat industrial, mantenint-se la dels serveis. Els creixements del PIB també mostren aquesta retallada, amb l’excepció d’Espanya, que creix probablement per l’estructura molt menys industrial i amb molt més pes dels serveis. Els EUA sembla que segueixen la mateixa tendència, però amb creixement del PIB, especialment perquè, com a Europa, l’atur ha disminuït de nou i això sempre fa pensar que la recessió encara no està aquí. Per contra, a la Xina es manté un creixement en la producció industrial i, per tant, malgrat disminuir el ritme d’aquest creixement, continua sent un dels motors mundials. Sembla que juntament amb la menor afectació de la inflació està fent créixer més els mercats asiàtics (la Xina, l’Índia, el Japó i Corea del Sud).
Amb aquesta perspectiva, sembla que seguim en aquest camí una mica tortuós amb una inflació que durarà més del previst, en què el canvi energètic està molt més avançat a Àsia que a Europa i als EUA i en què la competitivitat industrial a Europa s’està quedant enrere en molts sectors, malgrat les regulacions impulsades per l’administració per aconseguir la sostenibilitat i la millora mediambiental amb fites molt ambicioses l’any 2030.