Diners

La calor residual com a font d’energia industrial

Leitat participa en un nou consorci que busca emmagatzemar l’energia tèrmica i evitar els combustibles fòssils

Els membres del projecte, després de la reunió inicial

Proposar una solució de descarbonització viable mitjançant l’emmagatzematge d’energia tèrmica a curt termini (fins a 48 hores) que permeti substituir els combustibles fòssils per calor residual industrial i electricitat renovable. Això és el que pretén el projecte europeu HEATERNAL (High tEmperAture ThErmal stoRage for iNdustrial AppLications), en què participa Leitat com un dels principals socis, i que combina el coneixement científic i industrial.

El centre tecnològic terrassenc és un dels onze socis de quatre països diferents que formen el consorci, que cobreix tota la cadena d’innovació i els elements més importants de la cadena de valor: els usuaris finals i l’enginyeria de processos. I és que l’associació inclou tres centres de recerca i tecnològics líders a Europa, una universitat, i set empreses privades, incloses tres pimes: Leitat, CIC energiGUNE, CEA, la universitat de Gant, Torrecid, Lomartov, Calderys France, Sociedade Portuguesa de Inovação, Aluminia Española, Ugitech i Delaunay et Fils. S’acaba de posar en marxa i comptarà amb un pressupost de 3.465 163,75 euros d’aquí l’octubre del 2026.

Leitat aportarà al projecte la seva experiència en materials, sistemes i mètodes de producció avançats, amb la preselecció del material refractari existent (des del punt de vista de la impressió 3D), proporcionant espai de disseny i limitacions basades en els requisits d’impressió 3D, i desenvolupant un prototip d’unitat d’emmagatzematge d’energia tèrmica imprès en 3D a petita escala.

Alta temperatura

La intenció del consorci és desenvolupar un sistema d’emmagatzematge d’energia tèrmica que recuperi la calor residual industrial i permeti atendre les necessitats de calor a alta temperatura d’indústries com les metal·lúrgiques i les minerals, reduint la dependència del gas natural.

El prototip i el model del nou concepte d’emmagatzematge es basarà en tres casos d’ús de les indústries de l’alumini, la ceràmica i l’acer. En aquests sectors, l’estudi tecnicoeconòmic preliminar d’HEATERNAL sobre casos d’ús d’interès preveu un retorn de la inversió inferior a tres anys i un cost equilibrat de l’energia emmagatzemada inferior a 6 euros/MWh, mentre que el pla d’explotació preveu implantar la solució en la primera fàbrica el 2030.

“El projecte obrirà una nova via per a l’emmagatzematge de calor a alta temperatura per a aplicacions industrials, que, al seu torn, augmentarà l’eficiència energètica per a l’estabilització climàtica i un aire més net”, asseguren des de Leitat.

To Top