Diners

Leitat, en un projecte europeu per desenvolupar bateries energètiques més sostenibles

El centre tecnològic terrassa coordina una nova iniciativa que busca validar una pila elèctrica recarregable de zinc-aire que permeti emmagatzemar energia

Desenvolupar i validar una pila elèctrica recarregable de zinc-aire que permeti emmagatzemar energia. Aquest és l’objectiu del projecte europeu ZABAT, que coordina el centre tecnològic de Terrassa Leitat i que compta amb la participació de quatre socis més de Noruega, Alemanya i Polònia, entre centres tecnològics, universitats i indústria. La iniciativa, finançada per la Unió Europea, es presenta amb la intenció d’ajudar a aconseguir els reptes d’emmagatzematge energètic i climàtics de la Unió Europea a mitjà (2030) i llarg termini (2050) i amb la fita de desenvolupar la nova generació de bateries zinc-aire recarregables, segures i sostenibles, amb propietats millorades que ajudin a que es puguin comercialitzar a un ritme més ràpid.

Des de Leitat recorden que les bateries són crucials per incloure energies intermitents com l’eòlica i solar en la xarxa elèctrica i així poder utilitzar-la quan sigui necessari, per exemple, en horaris nocturns en què no hi ha producció d’energia solar, assegurant d’aquesta manera, l’estabilitat i seguretat del subministrament energètic europeu. En aquest sentit, ZABAT desenvoluparà bateries de llarga durada basades en zinc, “un material abundant i segur”, expliquen, “sense utilitzar matèries primeres crítiques, a més d’evitar l’ús d’electròlits de base orgànica tòxics per al medi ambient”, destaquen els seus impulsors.

De la mateixa manera, el projecte abordarà l’impacte ambiental, la toxicitat dels materials i els processos relacionats amb les piles elèctriques recarregables de zinc-aire mitjançant avaluacions de sostenibilitat i circularitat. D’aquesta manera, el consorci pretén desenvolupar un sistema d’emmagatzematge d’energia amb un impacte mediambiental el més baix possible. Per a això, s’utilitzarà aire en el càtode, reduint així el pes de la pila i millorant les seves característiques i el seu impacte mediambiental.

Leitat coordinarà les activitats del projecte, aportant la seva experiència en formulacions de bateria recarregable de zinc-aire. Comptarà amb el suport d’un consorci format per quatre entitats més. L’institut noruec SINTEF Industry se centrarà en el desenvolupament d’electròlits i cel·les, i l’alemany Fraunhofer, en elèctrodes d’aire innovadors. La universitat polonesa Politechnika Wroclawska i el grup tecnològic alemany HERAEUS s’ocuparan dels materials alternatius per als elèctrodes d’aire.

“ZABAT permetrà abordar una sèrie de reptes que presenta la tecnologia de zinc-aire recarregable amb els quals podrem fer madurar aquesta tecnologia i així, convertir-la en una opció viable adaptada a les necessitats requerides. Resoldre aquests primers reptes i analitzar l’evolució de la tecnologia ens permetrà determinar els futurs passos a seguir”, explica Marc Belenguer, investigador sènior del projecte.

El pressupost del projecte és de 1.649.989 euros i està previst que s’allargui fins a l’agost del 2025. S’emmarca en els projectes M-era.net, que contribueix a la reestructuració de l’Espai Europeu de Recerca (EEI), i està finançat per l’organització de finançament dels Estats membres del projecte ZABAT.

To Top