L’Organització d’Autònoms de Catalunya – Autcat, integrada a la Cecot, acusa els partits polítics de “menystenir i oblidar” el col·lectiu autònom durant la campanya electoral del 23-J. “Els representants polítics, històricament, mai ens han fet gaire cas, però com a mínim durant les campanyes electorals feien veure que la situació dels autònoms els preocupava. En aquesta campanya ja no ens trobem ni amb això”, assegura el seu president, el terrassenc Enric Rius, que recorda que “el col·lectiu d’autònoms representa un gruix important de la població i dels votants”. “Som un col·lectiu clau perquè hi hagi estabilitat econòmica i perquè, en definitiva, el país funcioni. Però cap partit, reitero, cap partit ha atorgat la rellevància que es mereix el col·lectiu autònom. Ens han ‘ningunejat‘ en tot el temps que portem de campanya”, lamenta l’economista, que sosté que la campanya electoral està sent “plena de missatges tòpics i genèrics, i sense explicitar propostes concretes sobre les polítiques econòmiques a desenvolupar”.
Sigui com sigui, l’Aucat ha elaborat un decàleg de propostes dirigides als grups polítics que concorren a les eleccions generals del 23-J amb l’objectiu que el nou executiu i els diputats amb representació parlamentària que formin part de la nova configuració del Congrés, les tinguin en compte durant la pròxima legislatura.
El decàleg de l’Autcat recull reivindicacions històriques del col·lectiu autònom i propostes que “es corresponen a l’actual context socioeconòmic”, explica Rius. L’organització defensa que el govern haurà de fer front als problemes estructurals relacionats amb la sostenibilitat del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) i supervisar la implementació del nou sistema de cotització. Sostenen que serà necessari realitzar canvis en l’administració per millorar la fiscalitat i digitalitzar-la, “de manera que es converteixi en un suport per al creixement i no en un obstacle” i demanen garantir la igualtat en la protecció social dels autònoms, especialment en el cas de les dones.
Així, l’entitat demana ampliar la durada de la tarifa plana a 3 anys, amb una tarifa inicial de 80 euros durant 12 mesos addicionals, establir una tarifa reduïda (tarifa 50) per a estudiants que decideixen iniciar una activitat autònoma i implementar una tarifa plana de 100 euros per a autònoms que contractin el seu primer empleat.
L’Autcat segueix reclamant eliminar el règim especial d’autònoms i integrar-los en el règim general. Demana que les cotitzacions es basin en els rendiments nets, establir un “equilibri adequat” entre les bases de cotització màximes dels autònoms i les pensions màximes que poden rebre i revisar els requisits per a les jubilacions anticipades dels autònoms.
També reclama facilitar el desplegament de la jubilació activa i establir la compatibilitat entre l’IMV i les pensions no contributives amb l’exercici d’activitats per compte propi. Alhora, demana plans de pensions d’ocupació simplificats.
Entre altres mesures, també suggereix establir un subsidi per a autònoms majors de 52 anys amb els mateixos drets que les persones assalariades o ampliar el permís de maternitat en 15 dies més per a mares autònomes.
Pel que fa a la fiscalitat, reivindiquen eliminar el requisit d’exclusivitat en la utilització dels actius per a la deducció en l’IRPF i en la relació amb l’administració, un “fast track administratiu” per als autònoms i emprenedors, una llei de simplificació administrativa específica per als autònoms i emprenedors i impulsar la facturació electrònica com a mitjà preferent per a les transaccions comercials amb les administracions públiques.
D’altra banda, també demanen facilitats en l’accés al finançament i proposen establir línies de crèdit preferencials per a autònoms i emprenedors, simplificar el procés de sol·licitud de préstecs i crèdits per als autònoms i promoure programes de microcrèdits per a autònoms amb projectes innovadors.