Diners

Els creditors diuen que preveuen per a Celsa un consell “independent” i mantenir la feina

La companyia creu que el pla dels fons pot portar al “desastre” la siderúrgica

Els fons creditors que ambicionen fer-se amb el control de la siderúrgica vallesana Celsa asseguren que preveuen nomenar “un consell d’administració independent amb gent de prestigi renomenat” i que la seva intenció és “mantenir els llocs de treball” i les condicions dels empleats, “excepte en comptades excepcions”. Així ho ha dit aquest dilluns Alvaro Fabián, en nom del fons SVP, en l’arrencada del judici que dirimeix aquesta setmana, amb sessions de matí i tarda de dilluns a divendres, si la família Rubiralta manté el control sobre aquest grup siderúrgic amb seu a Castellbisbal o si passa a mans dels fons creditors, que han presentat un pla de reestructuració a aquest efecte sobre la base de la nova llei concursal.

La sessió ha començat al Jutjat Mercantil número 2 de Barcelona amb els testimonis dels representants de fons que, en conjunt, ostenten el 90% del deute jumbo i el 89% del deute convertible (un total de 2.200 milions): han comparegut SVP Global, Deutsche Bank, Sculptor i Anchorage.

“Tenim la intenció de nomenar un consell d’administració independent amb gent de prestigi renomenat que es preocupi per Celsa, i no dels seus accionistes, i que contractarà el millor equip possible”, ha assegurat Fabián a preguntes de l’advocat dels actuals accionistes del grup, Jaime Cano. Fabián ha afegit que el seu fons d’inversió està “compromés” a mantenir els llocs de treball i les condicions actuals dels empleats -uns 10.000 directes a Espanya-, si bé qüestionat pel lletrat ha rebaixat el “compromís” a “intenció”. Els que no tindrien assegurat el seu lloc de treball són “explicacions explicades a nivell directiu” que “deuen fidelitat al seu equip actual”, ha afegit.

Per part de Deutsche Bank ha comparegut Gavin Colquhoun, coresponsable del grup d’inversions a Europa, que ha afirmat que els fons “mai” han renunciat a negociar. “Crec que després de més de tres anys de no tenir negociacions fructíferes es va constatar que el procés judicial era l’única manera d’avançar”, ha resolt.

Colquhoun ha admès que Deutsche Bank no té experiència en gestionar empreses industrials i ha afirmat que els fons encara no han parlat sobre com es distribuiria l’accionariat si es fan amb el control de la companyia.

Dylan Szymanski, de Sculptor, ha afirmat que el seu fons “mai ha deixat de confiar en Celsa”, sinó que sí que ha perdut la confiança en els seus accionistes, la família Rubiralta.

El pla dels creditors “no assegura la viabilitat de la companyia”

Per la seva banda, el vicepresident de Celsa, Francesc Mesegué, ha alertat aquest dilluns que el pla de reestructuració que plantegen els fons creditors per aconseguir el control del grup “no assegura la viabilitat de la companyia“, sinó que la sumiria en “una incertesa que podria portar al desastre”.

Mesegué ha avisat que “els fons venen actius quan poden” i que, per això, “treballar amb els fons fa por: poden fer coses no usuals”. Ha volgut alertar així les conseqüències que tindria per al teixit d’empreses que envolten Celsa l’homologació d’aquest pla.

A preguntes de l’advocat dels actuals accionistes, Jaime Cano, ha dit que el flux de caixa de Celsa, al tancament de juny del 2022, se situava entre els 150 i els 160 milions, una quantitat sens dubte insuficient per fer front al deute contret amb aquests creditors (uns 2.200 milions). Però hi ha més maneres de fer front al deute, ha apuntat, per exemple mitjançant la venda de filials o participacions de filials, atès que Celsa està formada per sis grups empresarials i té presència a nou països.

Minuts abans ha pres la paraula Xavier Pujol, que és conseller delegat de Ficosa i conseller de Barna Steel, la matriu de Celsa, que ha assegurat que no hi cap “cap dubte” que el grup és “solvent” i ha atribuït la seva situació financera al sotrac que va suposar la crisi de la covid-19. Sobre la reestructuració proposada pels fons per aconseguir el control del grup, ha defensat que aquest és “un pla financer, no de negoci”, i s’ha mostrat preocupat per la visió d’aquests creditors, que només busquen “recuperar el valor nominal” del deute”.

El director financer de tot el grup, Javier Echavarri, i el d’Espanya, Xavier Puig, han defensat que l’actual pla de negoci de Celsa és vàlid: “Som solvents i estem al dia de tots els pagaments”, ha dit Puig.

L’actual projecte industrial de Celsa compta, de fet, amb el suport dels governs de Catalunya, Euskadi i Cantàbria, així com amb els sindicats UGT i CCOO -representants majoritaris dels treballadors del grup- i de la patronal catalana Foment del Treball.

Els creditors diuen que preveuen per a Celsa un consell “independent” i mantenir la feina
To Top